GRIT IZ BIJELE "PUTUJE" ZA ŠPANIJU: Do juna treba iz nekadašnjeg brodogradilišta otpremiti 40 hiljada tona

V.V.

14. 04. 2021. u 17:49

ŠPANIJA je odredište za oko 40 hiljada tona grita i kontaminiranog zemljišta zaostalog u nekadašnjem Brodogradilištu Bijela.

ГРИТ ИЗ БИЈЕЛЕ ПУТУЈЕ ЗА ШПАНИЈУ: До јуна треба из некадашњег бродоградилишта отпремити 40 хиљада тона

Foto: V.V.

Dogovor je postignut  sa  španskim vlastima koje su 8. aprila izdale dozvolu za izvoz, saopštila je za Almina Bućan iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine. Prvi transport, sa oko  sedam hiljada tona, krenuće do kraja aprila, a onda će u nekoliko narednih meseci biti otpremljen i ostatak.

Podsetićemo, u martu 2019. godine,  počeo je projekat remedijacije zemljišta u Bijeloj. Zarealizaciju je bila zadužena  kompanija Valgo. Za Španiju je izvezeno oko 38 hiljada  tona  grita iz bjelskog Brodogradilišta a za Ukrajinu četiri hiljade tona iz Porto Montenegra.

Posao je stao  5. avgusta 2019. jer od tada nijedan brod nije isplovio iz Bijele, premda su nadležni pokušavali da nađu rešenje i odredište za planirani izvoz grita.

Za ovaj posao Svetska banka odobrila je Vladi Crne Gore za remedijaciju zemljišta u krugu nekadašnjeg Brodogradilišta kredit od 23 miliona evra. Ugovor ističe krajem juna ove godine i do tada posao mora biti završen.Ranije su  iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine saopštili da su se od 1. jula prošle godine  stekli uslovi za naplatu penala kompaniji Valgo zbog kašnjenja u završetku posla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024