OTROVI SVIMA NADOHVAT RUKE: Neobezbeđene hemikalije stoje u Pljevljima, opasan otpad na 100 metara od vodovoda

M. DROBNjAK

12. 04. 2021. u 06:34

VIŠE od 100 kilograma otrovnih hemikalija neobezbeđeno stoji u potpuno otvorenom i ruiniranom, nekada dobro čuvanom, magacinu nekadašnje pljevaljske Vojne fabrike "Prvi decembar", a sada "Vektri Optel" i to nešto više od 100 metara udaljenog od vodovodnog bazena Bogiševac.

ОТРОВИ СВИМА НАДОХВАТ РУКЕ: Необезбеђене хемикалије стоје у Пљевљима, опасан отпад на 100 метара од водовода

Unutrašnjost vojnog skladišta / Foto V. Knežević

Cijanid, živa, natrijum- -hidroksid, hlorovodonična kiselina i mnogobrojne organske i neorganske baze i kiseline samo su neke od vrlo opasnih hemikalija koje su nadohvat ruke svakom. Hemikalije, pored toga što su otrovne, prilikom dodira mogu da izazovu teške opekotine, a mnoge od njih su osnovni sastojci bojnih otrova.

Vaso Knežević, iz opštinske Službe za zaštitu životne sredine, kazao je da je nakon dojave jednog Pljevljaka odmah izašao na teren.

- Odmah sam obavestio glavnu ekološku inspektorku Vesnu Zarubicu, koja je rekla da će poslati inspektore i da je naložila stečajnom upravniku da magacin odmah obezbede - kazao je Knežević. - Po njenim rečima, nekadašnji stečajni upravnik Radojica Grba joj je kazao da je to nemoguće jer firma za obezbeđenje čuva prostorije. Kao što vidite, ovde nema nikoga. Naravno, o svemu sam obavestio policiju, opštinsku kancelariju direktorata za vanredne situacije, videćemo šta će se dešavati.

Na skoro svakom pakovanju stoji oznaka da se radi o opasnoj materiji, a neka od jedinjenja su proizvedena u SFRJ, tako da je rok trajanja odavno istekao i samo zbog toga, ako ni zbog čega drugog, predstavljaju opasnost po ljude. Na samom ulasku u magacin istaknut je natpis da se radi o otrovnim materijama, isti natpis je i na pakovanjima.

OBEZBEĐENjE

ZAPOSLENIM radnicima na obezbeđenju dugovalo se čak i po 40 zarada. U javnosti se moglo čuti da vlasnik "Vektre" Dragan Brković povremeno odvozi i prodaje mašine iz fabrike, ali sve do ove zime fabričke hale bile su zaključane. Od pre nekoliko meseci obezbeđenja više nema u fabrici, a sve stoji otvoreno. Sada u proizvodnim halama nema više ni jedna jedina mašina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024