CIJANID I ŽIVA NA DOHVAT SVIMA: Opasne hemikalije neobezbeđene na samo 100 metara od od bazena za gradski vodovod u Pljevljima

M. Drobnjak

09. 04. 2021. u 17:47

PREKO 100 kilograma otrovnih hemikalija neobezbeđeno stoji u potpuno otvorenom i ruiniranom, nekada dobro čuvanom, magacinu nekadašnje Vojne fabrike „Prvi decembar“, a sada Vektri Optel i to nešto više od 100 metar udaljenog od vodovodnog bazena „Bogiševac“.

ЦИЈАНИД И ЖИВА НА ДОХВАТ СВИМА: Опасне хемикалије необезбеђене на само 100 метара од од базена за градски водовод у Пљевљима

Foto: Vaso Knežević

Cijanid, živa, natrijum hidroksid, hlorovodonična kiselina i brojne organske i neorganske baze i kiseline samo su neke od vrlo opasnih hemikalija koje su na dohvat ruke svakom.

Hemikalije, pored toga što su otrovne, prilikom dodira mogu da izazovu teške opekotine, a mnoge od njih su osnovni sastojci bojnih otrova. 

Vaso Knežević iz opštinke Službe za zaštitu životne sredine kazao je da je nakon dojave jednog Pljevljaka odmah izašao na lice mesta i ostao zapanjen onim što je zatekao na licu mesta.

-Nisam mogao da verujem da tolika količina otrova stoji u potuno otvorenom i ruiniraranom magacinu, koje je udaljeno od vodovodnog bazena „Bogiševac“ nešto više od 100 metara, kazao je Knežević.

Foto: Vaso Knežević

On je odmah o svemu obavestio glavnu ekološku inspektorku Vesnu Zarubicu.

-Uključena je naravno i policija. Oni će ovo u svom domenu da ispitaju.Od danas će na licu mesta biti ekološki inspektori-kaza  je Knežević.

On je objasnio da je ekološka inspekcija naložila Kompaniji Vektra da se ovi objekti zatvore i obezbede da se onemogući pristup građanima.

-Iz Vektre su inspekciji saopštili da je ovo pre nedelju dana sve bilo zatvoreno, međutim šetači koji ovuda konstantno prolaze, šetaju kažu da ovde već od početka 2021. godine niko ne čuva objekte. Takođe primetili smo da u krugu ove fabrike neki ljudi pale i izdvajaju neku žicu.Meni je van pameti da je ovaj čitav kompleks prepušten na izvolte-kazao je Knežević.

Foto: Vaso Knežević

On se samo nada da već neko nije odnosio opasne hemikalije i da je sva količina ostala na mestu gde se nalazi.

-Ovde se radi o vrlo opasnim materijama koje može neko da zloupotrebi-kazao je Knežević dodajući da ima raznih vandala od kojih ni bista narodnom heroju nije ostala bez oštećenja.

Foto: Vaso Knežević

Na skoro svakom pakovanju stoji oznaka da se radi o opasnoj materiji, a neki od jedinja su proizvedeni u SFRJ, tako da je rok trajanja odavno istekao i samo zbog toga, ako ni zbog čeg drugog, predstavljaju opasnost po ljude.

Na samom ulasku u magacin istaknut je natpis da se radi o otrovnim materijama, isti natpis je i na samim pakovanjima.

Foto: Vaso Knežević

Ovo nije prvi put da se na teritiroriji opšrine Pljevlja opasne materije odlažu suprotno zakonu. Podsećanja radi burad sa natrijum cijanidom, su pre pokretanja ponovne proizvodnje u Šupljoj stijeni pored flotacije u Gradcu stajala par godina, od 2003. do 2005. godine ispod nadstrešice. Tada tužilaštvo nije reagovalo, ostaje da se vidi da li će se sada sprovesti neka istraga u situaciji kada postoji Zakon o upravljanju opasnim otpadom.

Foto: Vaso Knežević

Prostorije, nekada najboljeg privrednog subjekta u Pljevljima, su potpuno ruinirane. Nekadašnji moderni objekti počeli su sami od sebe da se urušavaju. Pod naletom vandala počelo je uništavanje zgrade gdje je do skoro bila smeštena biblioteka. Fabrički krug koji je bio prava zelena oaza služi kao odlagalište za balvane.

OBEZBEĐENjA NEMA JER IM SE DUGUJE 40 ZARADA

Zaposlenim radnicima na obezbeđenju dugovalo se čak i po 40 zarada. U javnosti se moglo čuti da vlasnik Vektre Dragan Brković povremeno odvozi i prodaje mašine iz fabrike, ali sve do ove zime fabričke hale bile su zaključane. Od pre nekoliko meseci obezbeđenja više nema u fabrici, a sve stoji otvoreno. Sada u proizvodnim halama nema više ni jedna jedina mašina. 

Foto: Vaso Knežević

U OPTEL NIJE ULOŽEN NI CENT

Kompanija Vektra je kupila u februaru 2008. pljevaljsku Optel za 2,1 miliona evra. Tada je saopšteno da se na oglas o prodaji celokupne imovine fabrike Optel u stečaju prijavila se samo Vektra i da je kupac ponudio pet hiljada evra više od početne cene. Vektra je ponudila 3,3 miliona evra investicija u Optel do 2011. godine. Od toga nije bilo ništa.

Optel je nekadašnja vojna fabrika Prvi decembar, a zbog problema u poslovanju u ovu kompaniju je uveden stečaj dva puta. Prvi put je stečaj uveden 1997. godine, a drugi put oktobra 2007. godine. Ukupan dug preduzeća bio je dva miliona evra, a imaovina „Optela“ bila je procenjena na oko 4,4 miliona eura. Tri meseca nakon uvođenja stečaja u „Optel“ „Vektra“ je kupila ovo preduzeće.

EKOLOŠKA INSPEKCIJA POPISUJE HEMIKALIJE

Inspektori ekološke inspekcije u petak su izašli na lice mesta i počeli sa popisom hemikalija koje se nalaze u magacinu nekadašnje Vojne fabrike u Pljevljima.

Od stanara u blizini ovog objekta obavešteni smo da se na licu mesta, u petak, pojavila i jedna sjekjuriti služba koja je tu došla da obezbedi pomenuti objekat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest