GLAVNA TAČKA – KUĆA NOBELOVCA IVE ANDRIĆA: Otvoren eko-muzej u Herceg Novom (FOTO)

V.V.

31. 03. 2021. u 17:25

ZAVRŠNI događaj projekta Ko-Ko tur, otvaranje Eko-muzeja, u čijem sastavu je i Kuća nobelovca Iva Andrića kao glavna aktivna tačka muzeja i turizma zajednice, organizovan je danas u bašti ovog lepog i konačno uređenog zdanja.

ГЛАВНА ТАЧКА – КУЋА НОБЕЛОВЦА ИВЕ АНДРИЋА: Отворен еко-музеј у Херцег Новом (ФОТО)

Foto: Opštinska Služba za Informinjsanje

U okviru eko-muzeja su još Njegoševa škola na Toploj, Muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković,kao i Gradska biblioteka ali i brojne druge ustanove. Svečani program povodom otvaranja same Kuće Iva Andrića 9. aprila biće priređen za posetioce.

Herceg Novi je snažno posvećen očuvanju i valorizaciji kulturnog nasleđa ali i modernizaciji turističke ponude, poručio je predsednik hercegnovske Opštine Stevan Katić.

Foto: Opštinska Služba za Informinjsanje

- Rado smo prihvatili koncept Eko-muzeja, muzeja zajednice, sigurni da je to pametan i održiv pristup turističkim potencijalima Herceg Novog, koji se oslanja podjednako na kulturno nasleđe i modernu tehnologiju. Katić je dodao da je najveći deo projektnih sredstava uložen u infrastrukturne radove na Kući nobelovca Iva Andrića (KNIA), za koju je procenjeno da je jedna od vitalnih tačaka Eko-muzeja i sveukupne kulturno-turističke ponude grada.

Ovaj projekat je razvijan u saradnji sa prekograničnim partnerima iz Italije i Albanije, kofinansirala ga je Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA II).

Predsednik Katić zahvalio je Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori na predanom radu na projektnim pozivima, Agenciji za lokalnu demokratiju koja se potvrdila kao pouzdan saradnik i svim projektim partnerima koji su doprineli da Ko Ko Tur postane uspešna priča.

Otpravnica poslova delegacije EU, Plamena Halačeva, ocenila je da hercegnovski Eko-muzej odiše pozitivnom energijom pa je i EU čast što je pomogla u njegovom oživljavanju.

- Andrića je uvek zanimao motiv mostova, on je smatrao da su oni izraz večne ljudske borbe za povezivanje i spajanje dve strane. Andrić je pokazao da mostovi donose mir, povezuju prošlost i budućnost, okupljaju nas i donose prosperitet. Baš poput Andrića, EU gradi mostove između ljudi putem naših programa prekogranične saradnje, a ovaj projekat je primjer za to. U duhu Andrića nastavite da gradite mostove i spajate ljude svih nacionalnosti, vera i kultura, poručila je Halačeva.

Foto: Opštinska Služba za Informinjsanje

Savetnica glavne pregovaračice sa EU Dragana Marković podsetila je da je u doba najveće slave, nakon što mu je 1961. dodeljena Nobelova nagrada, Andrić baš u Herceg Novom  „pronašao ambijent koji ga oplemenjuje, misao izoštrava, a plemenitu nameru osnažuje".

Deo kreativnosti hercegnovljana promovisali su tokom ovog programa  NVO "Ruke" i "Nova šansa", Pasara Arts&crafts i Studio ikonopisa.

- Danas Kuća Iva Andrića predstavlja novi prostor koji će privlačiti ljude od pera, ali i turiste kojima je kultura visoko na lestvici vrednosti i nezaobilazno mesto u okviru školskih i turističkih poseta Herceg Novom. Ovako renovirana podsećaće na neprolaznost lika našeg nobelovca, ali i postati simbol saradnje između Crne Gore i Evropske unije - istakla je Marković.

I Kerim Međedović iz Agencije za lokalnu demokratiju ocenio je da je model eko-muzeja centralna tačka u kojoj će posetioci moći da se informišu o tome šta još interesantno i autentično mogu da vide u Herceg Novom, a da to, a ne pripada primarnoj turističkoj ponudi.

Pre otvaranja Eko-muzeja gosti idomaćini obišli su Njegoševu školu gde su savetnik predsednika za međunarodne odnose Jovan Subotić i Šef Kabineta predsednika Opštine Dragana Stanišić govorili o koracima načinjenim u prethodnom periodu do  otvaranja muzeja alii o kulturno-turističkim efektima koje to prozvodi.

Eko muzej-Kuća Nobelovca Iva Andrića uskoro će biti deo turističke ponude koja je osmišljena u saradnji sa tur-operaterom "Trend Travel" i Agencijom za lokalnu demokratiju. Reč je o dvosatnoj šetačkoj turi sa fokusom na razvijeni model eko-muzeja i muzeja zajednice. Posetioci će moći da vide stalnu postavku koja se odnosi na život Nobelovca u Herceg Novom,a preko elektronskog pametnog totema sa 25 tačaka ekomuzeja/muzeja zajednice te eko-muzejima u mediteranskoj mreži. Tetačke obuhvataju  kulturno-istorijsko, prirodno, materijalno i nematerijalno nasleđe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024