ČEKAJU SATIMA, TERAPIJU PRIMAJU U HODNIKU: Zbog manjka lekara pljevaljsko zdravstvo na ivici kolapsa

M. D.

02. 03. 2021. u 16:34

PREDSEDNIK Opštinskog odbora Nove Srpske Demokratije Pljevlja Milan Lekić obratio se ministarki zdravlja povodom teške i dramatične situacije u zdravstvenim ustanovama u Pljevljima.

ЧЕКАЈУ САТИМА, ТЕРАПИЈУ ПРИМАЈУ У ХОДНИКУ: Због мањка лекара пљеваљско здравство на ивици колапса

Foto: M. Drobnjak

Alarmantno stanje posebno je primećeno kod lečenja kovid pacijenata.

- U Pljevljima je neophodna najhitnija kadrovska pomoć lekara iz drugih centara. U kovid ambulantama radi svega 10 lekara, kovid stacionaru samo jedan lekar, a i Hitna medicinska pomoć ima samo jedan tim u toku smene koji je zbog udaljenih terena često odsutan. Zadnjih mesec dana je zatvoreno infektivno odelenje Opšte bolnice Pljevlja zbog bolesti jedinog infektologa koji je kovid pozitivan pa se svi kovid pozitivni pacijenti leče u kovid stacionaru - kaže Lekić.

On napominje da je od marta 2020. godine situacija teška ali su je pljevaljski medicinski radnici nadljudskim naporima rešavali sa postojećim kadrom i opremom.

- Nadam se da ste odlično upoznati sa katastrofalnom kadrovskom situacijom u Pljevljima gde se sistemski, godinama, lošim vođenjem kadrovske politike došlo do stanja da je u Opštoj Bolnici Pljevlja zaposleno svega 20-ak specijalista a o čemu sam se ja poslednjih tri godine intezivno oglašavao - kaže Lekić naglašavajući da je trenutno period kada je medicinski kadar na ivici kolapsa.

Lekić ističe da pored kadrovaskog ništa manji problem nije ni sa prostornim i materijalnim kapacitetima.

Foto: M. Drobnjak

- U stacionaru radi jedan jedini lekar – specijalista opšte interne medicine i tu je angažovan 24 časa dnevno. Zbog neuslova i ograničenog kapaciteta u istom, pacijenti nemaju mogućnost da se opserviraju i primaju terapiju. Primaju terapiju po hladnim hodnicima pri tom na red čekajući satima. Pacijenti sa seoskog područija plaćaju taksi i po 40 eura a ukoliko dođu rano ujutru u kovid ambulantu Doma zdravlja sa povišenom temperaturom, iscrpljeni, prinuđeni su da ceo dan čekaju po hladnim hodnicima do 17 časova uveče za laboratorijske analize - objašnjava Lekić.

On predlaže da kapacitet Doma vojske CG koji je sada u vlasništvu opštine Pljevlja pretvoriti u kovid centar.

- Time bi na jednom mestu imali trijažu, opservaciju i hospitalizaciju pacijenata - kaže Lekić dodajući da su prostorije Doma vojske neuporedivo komfornije od stacionara u vojnom logoru a i mnogo većeg su kapaciteta.

- Poslednji trenutak da se nešto učini u u ovoj opštini u kojoj sa opštinom Žabljak gravitira oko 40.000 stanovnika – zaključuje Lekić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!