APEL STANOVNIKA POTRLICE: Sprečite ekološki genocid nad Pljevljacima

M. D.

23. 02. 2021. u 17:53

STANOVNICI pljevaljskog naselja Potrlica uputili su apel Agenciji za zaštitu životne sredine, nadsležnom Ministarstvu ekolologije i Vladi Crne Gore da zabrane realizaciju projekta Asfaltne baze u blizini njihovih kuća.

АПЕЛ СТАНОВНИКА ПОТРЛИЦЕ: Спречите еколошки геноцид над Пљевљацима

Foto: Stanovnici Potrlice

Meštani tog naselja poručuju da je ovaj projekat ekološki neprihvatljiv a sporna je, kako kažu, lokacija na kojoj se planira gradnja.

-U protivnom desiće se ekološki genocid pre svega prema stanovnicima Potrlice, a potom i prema svim Pljevljacima, kaže se u apelu meštana Potrlice koje je potpisao Mile Đurović.

-Za ovaj za ekologiju pogubni projekat izabrana je najopasnija moguća lokacija. Po elaboratu, udaljena od prvih kuća je oko 500 metara vazdušne linije, a od centra grada oko 3 kilometra. Koliko je ova lokacija opasno blizu ljudi, najbolje govore podaci da su lokacije Asfaltnih baza, koje trenutno rade u našoj državi, udaljene od najbližih naselja ili grada od 5 do 9 kilometara. U naselju Potrlica ima preko sto kuća u kojima živi blizu 500 stanovnika, od kojih je značajan broj dece-kažu meštani Potrlice napominjući da je Elaborat o proceni uticaja na životnu sredinu ekspresno urađen.

Potrličani ističu da je neshvatljivo da višedecenijski zagađivač životne sredine Rudnik uglja Pljevlja dovodi na svoje zemljište po osnovu ugovora o zakupu još jednog zagađivača.

-Putem ekspropijaciji uzeta nam je zemlja, ne našom voljom, uglavnom po niskim cenama, većina od nas je ekonomski osiromašena, a niko se nije ni osvrnuo. Zar nam je ovo nagrada za višedecenijsko trpljenje višestrukog zagađenja od Rudnika-pita starosedeoc ovog naselja, Mile Đurović.

Foto: Stanovnici Potrlice

On je pozvao nadležne u opštini Pljevlja da se aktivno uključe u rešavanje ovog problema.

Đurović je podsetio na alarmantne podatke Higijensko-epidemiološke službe ( za period od 2008. do 2012.) u Pljevljima o porastu obolelih od karcinoma većinoim na disajnim organima.Pored karcimoma, kaže, raste i broj obolelih sa bronhitisom, astmom, upalom pluća i infekcijom respiracionih puteva.

-Kakav vazduh udišu građani Pljevalja poslednja tri meseca najbolje govore potaci. U novemru 2020 registrovana su prekoračenja srednje dnevne koncentracije PM10 čestica23 dana u decembru 22 dana, a u januaru 2021godine 21 dan. –kaže Đurović.

Foto: Stanovnici Potrlice

Poslednja kuća u naselju Potrlice i mesto za asfaltnu bazu

Dodatno zagađenje, kaže, emitovaće rad Asfaltne baze kapaciteta mešanja od 160 tona na sat. Posebna priča su, napominje, rezervoari za gorivo,lož ule i bitumin i sijanje kamenih frakcija.

Đurović je podsetio na još jedan poguban projekat, koji se planira, kojim bi se otvorila deponija opasnog otpada(pepela i šljake od Termoelektrane) u neposrednoj blizini naselja Potrlica i nekoliko stotina metara od centra grada.

-Ukoliko ne bude razuma siguran sam da ovog puta Potrličani, a i Pljevljaci neće pristati na ovakav scenario. Dosta je bilo.Već dišemo vazduh koji postepeno ali sigurno ubija. Pomozite…!!!-poručili su na kraju Potrličani, koji su predhodno predali i peticiju protiv gradnje pomenutog postrojenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!