UGROZIĆETE ZDRAVLJE LJUDI: DNP Pljevlja poručuje da je neprihvatljiva izgradnja asfaltne baze u naselju Potrlica

M. D.

01. 03. 2021. u 15:43

DEMOKRATSKA narodna partija, kao članica Demokratskog fronta, najoštrije osuđuje nameru investitora da gradi asfaltnu bazu u gradskom pljevaljskom naselju Potrlica, saopštili su iz te političke stranke.

УГРОЗИЋЕТЕ ЗДРАВЉЕ ЉУДИ: ДНП Пљевља поручује да је неприхватљива изградња асфалтне базе у насељу Потрлица

Foto: M. D.

- Upozoravamo sve koji pružaju podršku realizaciji ove sulude ideje na činjenicu da bi se time drastično povećao nivo zagađenosti vazduha u Pljevljima i dodatno ugrozilo zdravlje i život Pljevljaka. Pljevlja su svakako jedan od najzagađenijih gradova u Evropi i izgradnja asfaltne baze u neposrednoj blizini grada bila bi kap koja je prelila čašu, ne samo za meštane Mesne zajednice Potrlica već i za sve građane Pljevalja - istakli su iz Opštinskog odbora Demokratske narodne partije ( DNP).

Oni poručuju da Pljevljaci neće prihvatiti da budu zamorčići u eksperimentu određenih pojedinaca kod kojih očigledno vlada izopačeno razmišljanje da nije strašno povećavati nivo zagađenosti u gradu koji je ionako drastično zagađen. Konkretna lokacija, odnosno prostor na kojem živi više domaćinstava, je u ekološkom smislu zbog blizine površinskog kopa Rudnika uglja svakako drastično ugrožen, što pokazuju svi rezultati merenja nivoa zagađenosti.

Stoga, po njima, ova vrsta bezobzirnosti sadržana u namjeri da se baš na ovoj lokaciji izgradi asfaltna baza zaslužuje najsnažniji otpor i protest ne samo mještana konkretnog naselja, već svih Pljevljaka.

- Izgradnja asfaltne baze na udaljenosti od svega 2,3 kilometra od centra grada apsolutno je neprihvatljiva za svakog razumnog Pljevljaka. Imajući u vidu mikrolokaciju i zatvorenost kotline realizacija ove ideje bila bi pogubna, posebno imajući u vidu da svaka asfaltna baza proizvodi akumulaciju i emitovanje velike količine kancerogenih materija. Primera radi, udaljenost postojeće asfaltne baze od centra Mojkovca je 8,3 kilometra, asfaltna baza u Baru je udaljena od centra grada 6 kilometara, dok je udaljenost postojeće asfaltne baze od centra Podgorice 8 kilometara - kazali su iz DNP-a dodajući da lokacija za izgradnju asfaltne baze u Pljevljima, koja će zasigurno biti veliki zagađivač vazduhamora biti pažljivo određena u skladu sa potrebom da proizvede najmanju moguću štetu po zdravlje građana i životnu sredinu.

Foto: DNP

Iz DNP-a napominju da je zastrašujuća činjenica da se u Pljevljima poslednjih meseci bilježe sve lošiji podaci o nivou prirodnog priraštaja, zbog čega se apsolutno mora voditi računa o svakom potezu koji može dodatno da ugrozi opstanak ove sredine i navede ljude na dalje odseljavanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024