TUŽILAŠTVO TRAŽI UKIDANJE IMUNITETA: Krivično gonjenje poslanika DPS Petra Ivanovića zbog afere Abu Dabi

V. K.

12. 02. 2021. u 21:51

SPECIJALNO državno tužilaštvo uputilo je Skupštini Crne Gore zahtev za skidanje imuniteta poslaniku Demokratske partije socijalista Petru Ivanoviću, zbog krivičnog gonjenja.

ТУЖИЛАШТВО ТРАЖИ УКИДАЊЕ ИМУНИТЕТА: Кривично гоњење посланика ДПС Петра Ивановића због афере Абу Даби

Foto: DPS

Sumnja se da je on u toku 2015. godine do aprila 2016. u Podgorici, „protivpravnim iskorišćavanjem tog službenog položaja, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja i nevršenjem svoje službene dužnosti drugome pribavio imovinsku korist koja prelazi iznos od 30.000 evra i drugome naneo štetu“. 

U zahtevu dostavljenom šefu parlamenta Aleksi Bečiću, ističe se da prikupljeni dokazi i podaci upućuju na osnovanu sumnju da je Ivanović, kao ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja u Vladi Crne Gore, to svojstvo zloupotrebio prilikom raspolaganja i doele krajnjim korisnicima sredstava iz Ugovora o kreditu  (zajam), broj: 02-01002-2555/1 od 05. 06. 2015. godine, zaključen između Fonda za razvoj Abu Dabija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao zajmodavca i Investiciono razvojnog fonda Crne Gore kao zajmoprimca, kojim su odobrena novčana sredstva radi podrške razvoju poljoprivrede  Crne Gore u iznosu od 183.650.000 emiratskih dirhama, u dolarima 50 miliona američkih dolara, na period otplate kredita 13 godina, kojem prethodi četiri godine grejs period, po kamatnoj stopi od 2,56 godišnje na povučeni i preostali iznos glavnice kredita, uz obavezu plaćanja  naknade za pokriće administrativnih troškova obrade kredita po stopi od 0,5 odsto godišnje na povučeni i preostali iznos kredita. 

Postoji sumnja da je to učinio na način što je, ne poštujući propisane procedure iz ADMAS operativnog priručnika i uslove iz Javnog poziva za kreditiranje razvojnih projekata u poljoprivredi iz Razvojnog fonda Abu Dabija, objavljen 31.08.2015. godine na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, zaključio odvojeno više Ugovora o kreditu sa ovlašćenim zastupnicima privrednih društava, kojima su dodeljena kreditna sredstva iako svi nisu ispunjavali uslove za dodelu kredita, od kojih su tri ugovora, zaključena 21.10.2015. godine, na iznos od 3 miliona dolara, 07.12.2015. godine na iznos od 3 miliona dolara, 29.03.2016. godine na iznos od 2 miliona, raskinuta od strane IRF dana 21.04.2019. godine, zbog neispunjenja ugovornih obaveza od strane ovih korisnika.

Pribavljena imovinska korist i nastala šteta ovakvim postupcima prijavljenog Petra Ivanovića, i postupcima drugih prijavljenih osumnjičenih lica, kod svih zaključenih ugovora, utvrđuje se stručnim veštačenjima koja su u toku, i koje sprovode angažovani sudski veštaci odgovarajuće struke, na osnovu dokumentacije pribavljene od organa i finansijskih institucija koje su bile uključene u dobijanje, dodelu i realizaciju zajma Fonda za razvoj Abu Dabija, navodi se u zahtevu za skidanje imuniteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio