IZMENE VRAĆAJU UGLED LEKARIMA: Sindikat medicinara sa potpredsednicom Skupštine dogovorio povećanje

I. D. STOJADINOVIĆ

06. 02. 2021. u 06:34

USVAJANjEM dopune Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji bi i lekare prepoznao kao jednu od najznačajnih profesija u javnom sektoru, donekle se vratio dignitet ovoj profesiji, zaključeno je na sastanku koji je potpredsednica Skupštine Crne Gore, Branka Bošnjak održala sa predstavnicima Sindikata doktora medicine Crne Gore. Tokom sastanka je podstignut dogovor da se povećanje koeficijenta lekarima realizuje kroz dve etape, predlog izmena Zakona trebalo bi da se nađe na dnevnom redu prvog redovnog skupštinskog zasedanja.

ИЗМЕНЕ ВРАЋАЈУ УГЛЕД ЛЕКАРИМА: Синдикат медицинара са потпредседницом Скупштине договорио повећање

Sindikalci i potpredsednica Bošnjak / Foto Skupština CG

- Postignut je dogovor, imajući u vidu tešku finansijsku situaciju, da se kao kompromisno rešenje ide na dvoetapno povećanje koeficijenta lekarima, i to u prvoj etapi u skladu sa inicijalnim predlogom SDMCG, a od naredne godine sa predlogom koji stoji u zakonu koji je potpredsednica Bošnjak procesuirala. Postojećim zakonom oni nigde eksplicitno nisu prepoznati, a njihovi koeficijenti za obračun zarada su na nivou grupe poslova D, zajedno sa nižim administrativcima u državnim organima - navodi se u saopštenju upućenom iz Skupštine.

Branka Bošnjak je kazala da će insistirati da se ovaj Predlog zakona uvrsti u dnevni red na Prvoj redovnoj sednici Prolećnog zasedanja Skupštine, te istakla da su ove izmene i dopune neophodne zbog alarmantnog stanja u kojem se nalazi crnogorsko zdravstvo.
Ona je objasnila da Crna Gora ima najmanja budžetska izdvajanja za zdravstvo u Evropi, najmanji broj lekara po stanovniku i najnižu zaradu lekara u odnosu na ekonomski potencijal države.
Ishodom sastanka, kako se navod u saopštenju Skupštine, zadovoljni su i delegati Sindikata.
- Smatraju da predlog potpredsednice Bošnjak može biti dugoročno rešenje koje će pomoći ne samo u poboljšanju ekonomskog statusa, već i odliva lekara. Usaglašeno je i da je potrebno da se zakon usvoji što hitnije kao satisfakcija za nadljudske napore i bezgraničnu humanost koju lekari pokazuju u uslovima pandemije, a koja je istakla njihov nacionalni značaj - zaključuje se u saopštenju.

OČEKIVANjA

SINDIKAT doktora medicine je u dopisu resoru Jelene Borovinić Bojović naveo zahteve za veće plate i koeficijente zarada, rešavanje stambenog pitanja i bolje uslove u bolnicama, kako bi se sprečilo napuštanje zdravstvenog sistema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri