VLADA ĆUTI DOK MILO PROTERUJE: Hajka policije na državljane Srbije u Nikšiću izazvala veliku buru u crnogorskoj javnosti

Veliša Kadić

31. 01. 2021. u 09:00

HAPŠENjE, a potom i proterivanje osmoro državljana Srbije iz Nikšića i Crne Gore, koji su u grad podno Trebjese došli na poziv Nove srpske demokratije, članice koalicije "Za budućnost Nikšića", podigla je tenzije uoči lokalnih izbora u rodnom gradu Mila Đukanovića čiji je režim nedavno pao posle tri decenije.

ВЛАДА ЋУТИ ДОК МИЛО ПРОТЕРУЈЕ: Хајка полиције на држављане Србије у Никшићу изазвала велику буру у црногорској јавности

Koalicija "Za budućnost Nikšića" / Foto V. Kadić

Rezultatom izbora u Nikšiću testira se odnos snaga DPS koja je u Nikšiću na vlasti i partija opozicije, a podaci govore da je on takav da će ovi potonji dobiti i do osam hiljada glasova više.

Otuda, verovatno, i "namenski" upad policije u prostorije ove koalicije i privođenje na informativni razgovor srpskih državljana Jelene Denić, Jelene Nešić, Olivere Đorđević, Andrijane Stanković, Vuka Mladenovića, Nikole Aleksića, Vladimira Vojvodića i Bojana Delića, što je izazvalo ogroman bes Nikšićana. Oni su, inače, na poziv Nove srpske demokratije došli u Nikšić kako bi obavili poslove vezano za uređenje podataka i elektronsku obradu baze članstva, u susret izborima zakazanim za 14. mart. Radi se o ljudima koji nikada i nigde nisu imali sukob sa zakonom, visokoobrazovanim stručnjacima koji se ne bave politikom.

Takođe, interesantno je da niko iz Vlade Zdravka Krivokapića u danu hapšenja, a potom i donošenja odluke o proterivanju državljana Srbije iz Crne Gore, nije reagovao. Ostao je nem i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Povodom ovih dešavanja Nova srpska demokratija podnela je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Nikšića Milutina Simovića, načelnika Regionalne granične policije Crne Gore Janka Radosavovića, komandira SP Nikšić Darka Mađarića, inspektora za strance Predraga Vučinića i načelnika Odseka za strance Dejana Andrića. Kako su kazali na konferenciji za novinare, osnovano se sumnja da su izvršili krivično delo "nesavestan rad u službi".

- Proterani su ozbiljni i obrazovani ljudi, koji se nisu krili ni bežali, već došli kod svojih prijatelja. Moramo pobediti, jer će nas ovako privoditi, hapsiti i pokušati da proteraju iz našeg grada, naše zemlje, prvo našu braću onda i nas - kazao je Milutin Đukanović, funkcioner NSD. - Mi nemamo izbora nego da se tom nasilju suprotstavimo zajedno i mirno.

Đukanović smatra da je suština svih ovih incidenata činjenica da lider DPS i dalje kontroliše policiju Crne Gore.

- Čim se pojavi neko iz Srbije, odmah govore da je umešan u izbore, da radi nešto nezakonito. Ko poznaje ove ljude, zna da su to fine osobe, dobri građani. Tu su četiri žene. Porodice njihove su istraumirane. Oni su prvi put u životu privedeni - kazao je Đukanović. - Videli smo da neki visoki funkcioneri policije o ovome nisu bili informisani! Pa ko to onda radi? Radi mafija u policiji. Ostaci režima koji su svesni da im je došao kraj.

Politički analitičar Igor Damjanović u razgovoru za "Novosti" ne krije da je mržnja koju je režim Đukanovića poslednjih godina raspirivao prema Srbima i državi Srbiji jedan od ključnih razloga njegovog izbornog poraza:

- Da sa tog puta političkog samouništenja Đukanović ne planira da skrene pokazao je nedavni kongres DPS, na kome je intenzitet mržnje prema Srbiji metastazirao u neonacizam. Građani Srbije koji su pre nekoliko dana maltretirani na granici, kao i oni koji su u petak proterani iz Nikšića, nisu kršili nijedan zakon države Crne Gore. Ovaj čin policijskog terora pokazuje nam nemoć nove vlade, koja nije uspela da uspostavi nikakvu kontrolu nad represivnim aparatom.

A KAKO ALBANCI MOGU

ADVOKAT Dragomir Ćalasan kazao je da su državljani Srbije 25. januara zaključili ugovor o delu, koji nije ugovor o radu, i da su nadležni mogli da ih kazne novčano.

- Cilj im je bio da ih eliminišu iz Crne Gore jer im je smetalo što rade za Novu srpsku demokratiju. Svedoci smo da se pre tri-četiri meseca u Nikšiću nije moglo ući u kafiće od Albanaca koji su radili na građevinama. Ti ljudi nisu imali ovakve dozvole, ali oni nisu proterivani - rekao je Ćalasan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)