SVETI SAVA PROSLAVLJEN U HERCEG NOVOM: Svetosavlje treba dokazati delima

V.V.

27. 01. 2021. u 16:40

U CRKVI Svetog Save na Savini proslavljen je Savindan. Besedila je pesnikinja Milica Bakrač.

СВЕТИ САВА ПРОСЛАВЉЕН У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Светосавље треба доказати делима

V.V.

- Ako smo svetosavci kao što pišemo da jesmo, da li neprestamo bitišemo u podvizima ka dobru ili hodamo i desno i levo? Da li činimo koliko ko ima snage ili samo onoliko koliko moramo? Ako smo svetosavci kao što poručujemo, da li ćemo samo danas ili samo u ovoj svetosavskoj sedmici, jedni sa drugima razmeniti ljudske i pohvalne reči, ljubav i poštovanje? Da li će nas ta osećanja držati bar do Svetog Trifuna, pitala je Bakrač  I nastavila:   da li ćemo o Svetom Trifunu komšijskom vinogradu žile iskopati da bi se o proleću sušio, pa ćemo se ljutom zimom i mrazom opravdati ili ćemo podučiti istog komšiju kako se vinograd  finije podrezuje da bi dao više ploda? Ako smo svetosavci kao što javljamo da jesmo, da li ćemo o Sretenju sresti jedni druge kao rođena braća i sestre gde god da smo krenuli, od Nikšića do Podgorice, preko Herceg Novog i sinjeg mora do Kosova i Metohije? Da li ćemo biti kadri da se zapitamo koje kude smo pošli i hoćemo li jedni drugima poželeti srećan put?

Nizala je potom i ova pitanja:

V.V.

- Hoćemo li o Vrbici vrbov venac svojoj deci isplesti ipoučiti  ih da ljube što silnije mogu rod svoj, učitelje, škole i onoga ko ih je sagradio,  hoćemo li utešiti jedni druge ili ćemo Svetom Đorđu potegnuti koplja i mačeve kao sva razbraćena braća, a o Vaskrsenju Hristovom, da li će vaskrsnuti naša volja i želja da pomognemo slabijem od sebe? Ako smo svetosavci  hoćemo li o Vidovdanu žaliti svoga vida i pomoći slepom da dođe gde je krenuo, da li ćemo se ogrešiti o srpski jezik i ćirilicu,da li smo  zaista kadri da osetimo grudobolju Tajnovica Cetinjskog, shvatamo li da niko ne može ugasiti njegovu luču koliko je mi možemo rasplamsati, da niko ne može razbiti njegovo ogledalo ako mi u njemu vidimo svoj lik čestitosti, da niko ne može nauditi njegovom Gorskom vijencu ako ga mi sami ne raspletemo.

- Svako ko tvrdi da je svetosavac to treba da potvrdi svojim delima, poručila je Bakrač.

U program su nastupila  deca iz škole veronauke. Dodeljene su i nagrade najboljima učesnicima  na literarnom konkursu koji je organizovao hercegnovski ogranak Srpskog kulturno prosvetnog društva Prosveta.

Protojerej Živan Vukojević podsetio je i da je svaki dan prilika da se molimo za slogu i napredak našeg svetosavskog naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a