CRNOGORSKI AMBASADORI IPAK OPOZVANI: Dogovorili se Đukanović, Abazović i Đorđe Radulović

V. K.

26. 01. 2021. u 22:12

ЦРНОГОРСКИ АМБАСАДОРИ ИПАК ОПОЗВАНИ: Договорили се Ђукановић, Абазовић и Ђорђе Радуловић

Foto: EPA

U ZAJEDNIČKOM saopštenju predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, potpredsednika Vlade Dritana Abazovića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, postignut je dogovor u pogledu izlaska iz problema opoziva broja ambasadora. Tako će Đukanović uprkos upornom protivljenju to da učini sada morati da “položi oružje”.

- Konstatovano je da je kontinuirana i otvorena komunikacija preduslov uspešne kohabitacije, čiji je cilj očuvanje funkcionalnosti sistema države Crne Gore, njenog ugleda i prestižnog mesta u međunarodnim odnosima, i dobrih rezultata koje je Crna Gora ostvarila na planu vanjske politike i evropskog i evroatlantskog vanjskopolitičkog kursa. Na tom putu, prioritet je odbrana dostojanstva politika, institucija i građana Crne Gore - navodi se u saopštenju, uz dodatak da je prepoznata jasna nadležnost predsednika i Vlade u procesu selekcije diplomatskih predstavnika Crne Gore, kao i pravo Vlade da diplomatski predstavnici budu autentičan izraz njene vanjske politike.

- U tom kontekstu, postignut je dogovor u pogledu izlaska iz problema opoziva jednog broja ambasadora, a koji je prvenstveno bio vezan za javna obrazloženja povodom predloga Vlade, i dogovoreno da u daljem procesu bude nastavljena dosadašnja pozitivna praksa vanjskopolitičkih konsultacija, na nivou tri predsednika i ministra vanjskih poslova, koja će garantovati kvalitetan dijalog i odabir kadrova čime će se nastaviti dosadašnji stabilan vanjskopolitički kurs Crne Gore - zaključuje se u saopštenju.

Podsećamo, na inicijativu resornog ministarstava Vlada je opozvala Darka Pajovića (Kina), Miodraga Vlahovića (Sveta stolica), Obrada Mišu Stanišića (Bosna i Hercegovina), Vera Kuliš (Nemačka), Dušanka Jeknić (Ujedinjeni Arapski Emirati), Sanja Vlahović (Italija) I Tarzan Milošević (Srbija). Oni su, kako je naveo u svom obrazloženju minister Radulović, štetili interesima države, ne precizirajući o čemu je reč.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)