TOMONTENEGRO USKORO UZLEĆE: Vlada usvojila Statut novog nacionalnog avio-prevoznika, sudbina starog još nepoznata

I. D. STOJADINOVIĆ

16. 01. 2021. u 07:45

VLADA Crne Gore je krajem prošle godine donela odluku o osnivanju nove avio-kompanije "To Montenegro" (Za Crnu Goru), a na poslednjoj sednici i Statut kompanije za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju.

ТОМОНТЕНЕГРО УСКОРО УЗЛЕЋЕ: Влада усвојила Статут новог националног авио-превозника, судбина старог још непозната

Foto bankar.me

Prema nezvaničnim informacijama, proces osnivanja nove državne avio-kompanije biće završen najkasnije za dve do tri sedmice, a do tada će biti poznato i da li će i pod kojim uslovima "Montenegro erlajns" moći da obnovi letove makar do Beograda, koliko će radnika iz ove avio-kompanije preći u novu i kako će biti obeštećeni zaposleni koji ne pređu u novu kompaniju.

Vlada je 30. decembra prošle godine, bez održavanja sednice, donela Odluku o osnivanju avio-kompanije "To Montenegro". Kako su kazali, tim povodom doneti su zaključci kojima se zadužuje Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da osnivački kapital, utvrđen Odlukom, shodno raspoloživosti, isplati iz sredstava tekuće budžetske rezerve u jednoj ili više tranši u roku od 12 meseci od dana registracije kompanije. Deo tih sredstava osnivačkog kapitala, u iznosu od četiri miliona evra, trebalo je da bude uplaćeno na privremeni račun za uplatu osnovnog kapitala kod Erste banke, najkasnije do 31. decembra 2020.

NOVI ODBOR DIREKTORA 8. FEBRUARA

SKUPŠTINA akcionara na kojoj će biti izabran novi Odbor direktora zakazana je za 8. februar. Zadatak Odbora direktora MA će biti pokušaj održavanja imovine i pokretanje minimum letova kako licence ne bi bile izgubljene. Plan Vlade je da od MA preuzme jedan avion koji je kompanija kupila na kredit, obešteti kompaniju za do sada uplaćeni iznos i preuzme vraćanje preostalih rata od oko 6,8 miliona evra. Druga dva aviona MA ima u zakupu, pa postoje pregovori da nastavak zakupa preuzme država ili nova avio-kompanija.

Predstoji izbor rukovodstva. Odbor direktora i izvršnog direktora "To Montenegra" biraće direktno Vlada. Nakon toga predstoji preuzimanje dela imovine od MA, kao i težak posao dobijanja licenci, slotova i brojnih dozvola. Prvi letovi se mogu očekivati u roku od šest do devet meseci, a nije isključen ni kraći rok.

STATUT Sa sednice Vlade, Foto gov.me

U međuvremenu, oglasili su se i zaposleni u "Montenegro erlajnsu". Sindikat linijskih pilota u otvorenom pismu upućenom ministrima finansija i kapitalnih investicija Milojku Spajiću i Mladenu Bojaniću traže odgovore o sudbini kompanije, poručujući da su ugrožene porodice radnika MA koji nisu primili plate od septembra. Oni su tražili da se hitno uspostavi zdrava komunikacija i što pre reše radno-pravni i socijalno-pravni statusi zaposlenih u MA.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)