MILO OPET SABOTIRA ODLUKE NOVE VLADE: Nova Đukanovićeva izjava podigla buru u Crnoj Gori

Tanjug

04. 01. 2021. u 18:07

МИЛО ОПЕТ САБОТИРА ОДЛУКЕ НОВЕ ВЛАДЕ: Нова Ђукановићева изјава подигла буру у Црној Гори

Foto Tanjug

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović usprotivio se danas predlogu nove vlade i poručio da nema uslova za opoziv sedam ambasadora kako je to predloženo.

Prema Ustavu Crne Gore ambasadore i druge diplomatske predstavnike postavlja i opoziva predsednik države, a Đukanović kaže da ni najviši državni akt, kao ni zakon ne propisuje rokove u kojima predsednik postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava.

U predsedničkom sapštenju se navodi da je ne manje važno da predsednik države postavlja i opoziva ambasadore na predlog vlade i uz mišljenje odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose.

On smatra da je predlog za opoziv sedam ambasadora Crne Gore "vrlo značajno pitanje, koje je neupitno iziskivalo primenu ove odredbe Zakona o spoljnim poslovima".

Pozivajući se na dosadašnju praksu, Đukanović ukazuje da je poziv ambasadora, osim zbog okončanja mandata, izuzetno retka i podrazumevala je dostavljanje obrazloženog Predloga ministra spljnih poslova Kadrovskoj komisiji vlade.

Đukanović ističe da bi za ovakvu odluku svaki ozbiljan državni organ dao obrazloženje.

Posebno, kaže, ako se uzme u obzir da se predlozi vlade za opoziv sedam ambasadora i kompletan materijal koji je dostavljen, u suštini, sastoje od jedne rečenice: „da se ambasador opozove sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore...“, uz uredno pobrojana imena.

Predsednik je zbog toga preporučio da se u realizaciji "neupitnih politika nove većine", koriste korektna i u političkoj i demokratskoj praksi uobičajena obrazloženja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

MILO SA KLJUCEM TRAZI ZATVOR

04.01.2021. 18:23

DAJTE MU VEC JEDNOM, sto je zasluzio za ovih 30 godina, PRUGASTO ODELO I PUN PANSION U SPUZU, ili ga odvedite do granice u Ulcinj, pa nek ide kod brata Rame.

nedajte kozi da čuva kupus

04.01.2021. 20:41

Лије крокодилске сузе.Његова је прича испричана,30 година је био на власти у овом или оном облику.Што је много много је.Нова власт је поштено дошла на нефер изборима по његовим правилима и марифетлуцима.Зато поштуј већину ако се и сам изјашњаваш да поштујеш глас већине.Или си умислио да си незамењива величина.