"KATANAC" OTVORENA OPCIJA: IJZ predložio da se svi gradovi zaključaju, ipak uvedene mere u korist očuvanja radnih mesta

I. D. S.

18. 11. 2020. u 08:40

ZBOG dramatičnog broja obolelih, Nacionalno koordinaciono telo je u petak donelo nove mere za sprečavanje širenja zaraze, međutim, ministar zdravlja Kenan Hrapović saopštio je da opcija zaključavanja nije potpuno isključena, već je privremeno sklonjena sa dnevnog reda.

КАТАНАЦ ОТВОРЕНА ОПЦИЈА: ИЈЗ предложио да се сви градови закључају, ипак уведене мере у корист очувања радних места

Foto Vlada CG

Kako je kazao, situacija sa epidemijom će se pratiti, a ako bude potrebno, neće se čekati 1. decembar da se uvede i najrestriktivnija mera - zaključavanje svih gradova.

Institut za javno zdravlje je i predložio da se sve zatvori na tri do četiri sedmice, ali su, kako navode u toj instituciji, uvažavajući stavove privrednih subjekata i tešku situaciju u kojoj se nalaze, NKT-u predložili zdravstvene mere koje omogućavaju funkcionisanje privrede i očuvanje radnih mesta.

- Prilikom donošenja aktuelnih mera pridržavali smo se preporuka Instituta za javno zdravlje - navodi Hrapović ističući da se poštovanjem tih i osnovnih mera daje šansa da se odloži potpuno zaključavanje. - Ako se poštuju mere, smanjiće se lokalna transmisija i time će se rasteretiti zdravstveni sistem.

Foto IJZCG

Imajući u vidu izuzetno složenu situaciju i stepen ugroženosti zdravlja građana, IJZ je predložio potpuno zatvaranje.

- Sugerisani model bi doveo do smanjenja lokalne transmisije i pada broja novoinficiranih na dnevnom nivou. Kako je reč o pandemiji, virus korona ne bi u potpunosti nestao, ali bi se broj inficiranih značajno umanjio. Na taj način bismo epidemiju stavili pod kontrolu, rasteretili zdravstveni sistem i stvorili uslove da se vremenom, uz ublažene mere, vratimo regularnim aktivnostima i načinu života - kazali su u Institutu.

ZA TESTOVE 700.000 EVRA IZ REZERVI

PO preporuci Instituta za javno zdravlje Crne Gore poručeno je 70.000 brzih antigenskih testova za novembar, navodi se u odlukama Vlade donetim 5. i 9. novembra bez održavanja sednica. Za nabavku testova iz tekuće budžetske rezerve izdvojeno je 700.000 evra. Iz Vlade je saopšteno da se ti testovi nabavljaju po hitnom postupku, a u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Mere koje su usvojene na poslednjoj sednici NKT-a predložili su, kako ističu, uvažavajući stavove privrednih subjekata i tešku situaciju u kojoj se oni nalaze, a koje omogućavaju funkcionisanje privrede i očuvanje radnih mesta uz zaštitu zdravlja građana.

Mere koje se donose, prema rečima ministra Hrapovića, ne odgovaraju svima, ali se donose kako bi se sačuvalo zdravlje svih.

Osvrćući se na izjavu pomoćnika direktora KCCG, da je u toj zdravstvenoj ustanovi u nedelju bilo još šest slobodnih kreveta, ministar je kazao da je u čitavom sistemu obezbeđeno oko 750 kovid-kreveta.

- U veoma kratkom vremenu možemo da mobilišemo i četiri privremene bolnice. Procena Kriznog štaba je da zasad ne treba da se aktiviraju. Nije ih problem aktivirati, ali problem može biti da neće imati ko da leči građane ako ne budemo poštovali mere i dođe do rasta obolelih. Zdravstveni radnici preopterećeni, umorni, obolevaju, ima i smrtnih slučajeva, ali smo pokazali da je sistem fleksibilan i održiv - rekao je Hrapović.

Istakao je i da zdravstveni sistem raspolaže sa dovoljno medicinske opreme, te da veruje da nošenje maski, držanje distance i održavanje higijene mogu biti model za sve da izbegnemo restriktivni model.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega