BORIO SE PROTIV DUHA BEZBOŽNIŠTVA: U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici služena zaupokojna liturgija počivšem mitropolitu

V. KADIĆ

08. 11. 2020. u 18:13

SEDAM je dana od kada se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preselio u carstvo nebesko. Na praznik Svetog Dimitrija Solunskog - Mitrovdan, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, njegovom večnom konačištu, služena je zaupokojna arhijerejska liturgija koju je služio episkop buenosajerski i južno-centralnoamerički Kirilo sa sveštenstvom uz molitveno učešće vernog naroda.

БОРИО СЕ ПРОТИВ ДУХА БЕЗБОЖНИШТВА: У Храму Христовог Васкрсења у Подгорици служена заупокојна литургија почившем митрополиту

Foto Mitropolija crnogorsko-primorska

U nedelju su se striktno primenjivale pooštrene mere Nacionalnog koordinacionog tela za borbu protiv korone, ali i u takvim uslovima verni narod prisustvovao je svetoj službi. Među njima i proslavljeni košarkaški as Vlade Divac, koji se u kripti ovog velelepnog zdanja poklonio i prekrstio nad humkom blaženopočivšeg vladike. Dugo je bio nem nad grobom naslednika trona Svetog Petra Cetinjskog, da bi na kraju progovorio:

- Ostavio nam je sve. Pamtiću ga kao velikog duhovnika i izuzetnu ličnost.

Snežana i Vlade Divac na liturgiji / Foto Mitropolija crnogorsko-primorska

Među vernim narodom zatekli smo i Podgoričanina Miletu Pavićevića iz Kuča.

- Vrata moje kuće uvek su mu bila širom otvorena. Od njega se mnogo toga moglo čuti i naučiti. Ostavio nam je ogromno nasleđe i zavete da ispunimo poslednju Njegoševu želju i vratimo kapelu na Lovćen - kaže Pavićević. - Obradovao me dolazak ranije Bodiroge, a danas Divca. Naš vladika bio je svestran čovek. Svuda je stizao i gde god da bi došao delio je lekovite savete.

Posebno je ožalošćen jedan od njegovih vrlih prijatelja, istaknuti vajar Ratko Vulanović.

- Ostao sam bez velikog duhovnika, brata u Hristu. Tužna vest o odlasku našeg vladike zatekla me je u Nikšiću, u mom ateljeu. Bili smo izuzetni prijatelji. Nisam mogao da verujem da je on smrtan - kaže Vulanović, jedan od graditelja velelepnog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

U liturgijskoj besedi vladika Kirilo je kazao da se mitropolit Amfilohije u toku svog života borio protiv opakog duha bezbožništva. On je podsetio na njegov tridesetogodišnji rad na duhovnoj obnovi Crne Gore.

- I posle tri decenije neumornog rada, evo, vidimo njegove rezultate. I svaki nepristrasni posmatrač može da vidi sedam stotina hramova, manastira, crkvenih domova izgrađenih u tom periodu, nekoliko stotina sveštenika, sveštenomonaha, monahinja, monaha. A o narodu ni broja se ne zna, što su najočiglednije i najlepše pokazale te divne svete litije - kazao je vladika Kirilo.

Foto Mitropolija crnogorsko-primorska

Kroz kriptu hrama u Podgorici svakodnevno prolaze znani i neznani, staro i mlado, da se pomole i "porazgovaraju" sa voljenim vladikom.

SVETIM LjUDIMA VASELjENA TESNA

- RAZGOVARAO sam sa mnogim ljudima u Južnoj Americi koji su mitropolita Amfilohija videli jednom ili su ga bolje poznavali. I svako od njih je o njemu govorio sa suzama - kazao je episkop Kirilo. - Svetim Božjim ljudima i vaseljena je tesna. To je govorio sam mitropolit onima koji su mu predlagali da se učlani u vladajuću partiju.

Vladika Kirilo podsetio je na reči košarkaškog asa Nikole Mirotića koji je rekao povodom mitropolitovog upokojenja: "Do juče si bio smrtan, a sada više nisi."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda