CRNA GORA DOBILA SVOJE TRI JERARHA: Vladika Irinej održao besedu nad odrom mitropolita Amfilohija

Tanjug

01. 11. 2020. u 11:03

ЦРНА ГОРА ДОБИЛА СВОЈЕ ТРИ ЈЕРАРХА: Владика Иринеј одржао беседу над одром митрополита Амфилохија

Foto: D. Milovanović

VELIKI broj građana je ispred i u hramu Hristovog vaskrsenja, na poslednjem ispraćaju arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorskog primorskog Amfilohija, o čijoj sahrani izveštava više od 200 akreditovanih medija iz zemlje, regiona i Evrope.

Vladika Irinej bački je u svojoj besedi nad odrom mitropolita Amfilohija izneo zanimljivu činjenicu da su sveti Petar cetinjski, Petar drugi Petrović NJegoš i mitropolit Amfilohije umrli u tri dana.

Sveti Petar cetinjski je, kazao je, umro 30. oktobra, Petar drugi Petrović NJegoš na današnji dan, 1. novembra, a mitropolit Amfilohije se upokojio dan uoči smrti svetog Petra cetinjskog.

Pojasnio je da je na dan smrti svetog Petra cetinjskog njegovo telo bilo izloženo u Cetinjskom manastiru, a biće sahranjen na dan kada je umro Petar Drugi Petrović NJegoš.

U crkvenim krugovima to se tumači da, kao što Grci imaju praznik Sveta trijerajha, smrću mitropolita i Crna Gora dobila svoja sveta tri jerarha.

Vladika bački Irinej je u besedi rekao da je današnji dan istovremeno i tužan i radostan - tužan što se, kazao je, rastajemo sa vladikom Amfiohijem koji se celog život trudio da na raznim mestima slavi Hrista, slavu Božju i svetu crkvu njegovu.

A, radujemo se, kazao je, zato što znamo da je svaki rastanak privremen i nadamo se da ćemo se naći jednog dana zajedno u naručju Oca nebeskog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)