ČEMU IZBORI AKO NAM VLADU BIRA AMBASADOR? Andrija Mandić o porukama mandatara da lideri DF neće ući u vladu

V. KADIĆ

26. 10. 2020. u 22:04

POJAVILA se jedna opasna težnja da se Vlada u Crnoj Gori sastavlja u ambasadama od strane tajkuna i u medijskim koncernima koji bi trebalo da daju saglasnost na njen sastav ili da direktno biraju učesnike u njoj.

ЧЕМУ ИЗБОРИ АКО НАМ ВЛАДУ БИРА АМБАСАДОР? Андрија Мандић о порукама мандатара да лидери ДФ неће ући у владу

Pobednička koalicija / Foto D. Milovanović

Ovo, za "Novosti", poručuje Andrija Mandić, prvi čovek Nove srpske demokratije, reagujući na sve glasnije najave, koje je pojačala i objava mandatara Zdravka Krivokapića na "Tviteru", da za lidere Demokratskog fronta neće biti mesta u budućoj vladi.

- Kao argument zašto neko ko je dobio poverenje birača ne može biti deo vlade uzima se stav neke ambasade, tajkuna ili određenih medija. Ukoliko je to kriterijum, a ne glasovi građana na izborima, onda je najbolje odrediti kvote koliko ministara biraju ambasade, a koliko medijski koncerni i da se izbori ukinu. Dok se to ne desi, mi ćemo u pregovorima insistirati da se volja građana iskazana na izborima reflektuje na sastav vlade, jer smatramo da je to elementarno pošteno prema onima koji su nas birali - kaže Mandić.

Ipak, nesuglasice između tri pobedničke koalicije oko podela resora u budućoj vladi, pa čak i teške reči koje su se ovih dana mogle čuti, ne bi trebalo da dovedu u pitanje izbor nove izvršne vlasti. Svi akteri koalicija "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo" jedinstveni su u stavu da nema povratka na staro i "spasavanja DPS hobotnice", bez obzira na to što je mandatar saopštio da zbog koncepta ekspertske vlade u njoj ne vidi lidere stranaka pobedničke koalicije. Simptomatično je, međutim, što se "isključenje" iz ministarskog tima ne odnosi i na Dritana Abazovića, koji je, takođe, politički lider.

Ujedinjena Crna Gora razočarana je "zbog zajedničkog batrganja u plićaku" na relaciji članovi koalicije "Za budućnost Crne Gore" - Krivokapić. Funkcioner ove partije Goran Danilović poručio je da nisu u fokusu političke karijere, već sudbina države i naroda.

- Stav pojedinih političkih prvaka da hoće u vladu nije nepristojna nametljivost nego potreba da preuzmu odgovornost. Vlada bez političara, i to samo iz najvećeg pobedničkog bloka, neće se proslaviti.

ULTIMATIVNI ZAHTEV SAD

Demokratski front uputio je pismo ambasadorki SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing, navodeći da su obavešteni od mandatara za sastav Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića da mu je inostrani faktor ultimativno saopštio da lideri Demokratskog fronta ne mogu da zauzmu ona mesta u Vladi koja im je dao narod:

- S obzirom na to da smo ovu informaciju dobili ubrzo posle sastanka koji je mandatar imao u vašoj ambasadi, želeli bismo da čujemo od vas, ili od nekog nadležnog u Stejt departmentu, da li vaša administracija podržava ovako skandalozan stav. Naše informacije iz krugova bliskih administraciji predsednika Donalda Trampa govore da će se u potpunosti poštovati svi demokratski standardi prilikom izbora i nove vlade u suverenoj državi Crnoj Gori, kao i na drugim prostorima... Tražimo da nam jasno iznesete vaš stav o ovom pitanju, da bi građani Crne Gore mogli da procene šta znači ovaj ultimatum, ako je saopšten sa vaše strane - navodi se u pismu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!