U KLUPU SAMO SA MASKOM: Ministarstvo prosvete najavilo za danas otvaranje škola u Nikšiću, Pljevljima i Budvi

V. KADIĆ

26. 10. 2020. u 06:09

ŠKOLE u Nikšiću, Pljevljima i Budvi danas počinju da rade, jer je prema saopštenju Ministarstva prosvete, nivo kumulativne incidencije nakon 14 dana od zatvaranja spušten ispod 800, na 100.000 stanovnika. Iz ovog vladinog resora poručuju da će još nedelju dana ostati zatvorene škole u Kolašinu, Ulcinju, Cetinju i Žabljaku, ukoliko se kumulativna incidencija u tim opštinama do narednog vikenda dovede na već poznati nivo - ispod 800.

У КЛУПУ САМО СА МАСКОМ: Министарство просвете најавило за данас отварање школа у Никшићу, Пљевљима и Будви

Đaci poštuju mere / Foto AP

Kao što je poznato, prema tzv. sistemu semafora, koji je izradio Institut za javno zdravlje za prosvetu, škole prelaze na sistem učenja na daljinu na najkraće dve nedelje kada "uđu u crveno", odnosno kada kumulativna incidencija u tim opštinama pređe 800/100.000.

Sa druge strane, u "zelenim" opštinama, u kojima je kumulativna incidencija ispid 5/100.000 relaksiraju se mere, poput izlaska đaka na odmor, a velika je mogućnost i relaksiranja odredaba o nošenju maski, ističu u ministarstvu, podsećajući da se praktična nastava stručnih škola sprovodi nezavisno od sistema semafora zbog specifičnosti stručnih škola i nemogućnosti da se praksa, kao suština stručnog obrazovanja, sprovodi onlajn. I to samo ukoliko škola i poslodavac kod koga se praksa obavlja mogu da ispune sve epidemiološke mere i zahteve.

Međutim, epidemiološka situacija u Crnoj Gori nimalo nije dobra. Od preseka za vikend Institutu za javno zdravlje prijavljeno je devet smrtnih ishoda koji su posledica infekcije kovidom 19 i to kod pacijenata iz Cetinja, Podgorice, Ulcinja, Herceg Novog, Nikšića i Pljevalja. Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, kao i broj oporavljenih u minula 24 časa, broj trenutno aktivnih slučajeva kovida 19 u Crnoj Gori iznosi 3.765. Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije virusom korona je 16.629.

U NIKŠIĆU PROTEST UGOSTITELjA

UGOSTITELjI Nikšića zakazali su za danas u 9.30 protest. Oni traže da se za naredni period ukine godišnja naknada za korišćenje prilaza komercijalnim putevima jer smatraju da su putevi na teritoriji opštine opšte javno dobro i za građane i za privredu. Zahtevaju da se za 2021. godinu ukinu lokalne komunalne takse za korišćenje javnih površina tj. zakupi terasa, da se omogući normalno radno vreme kako bi imali slobodu preduzetništva, da se oslobode članarine Turističkoj organizaciji Nikšića i drugih dažbina.

Članovi biološke sekcije gimnazije "Slobodan Škerović" u Podgorici osmislili su i snimili video u kojem se obraćaju vršnjacima šaljući im poruke koliko je važno da budu odgovorni u vezi sa epidemijom. Oni u video-poruci poručuju da znaju da nije lako, ali da sve zavisi od "nas samih".

- Da li zaista želite da virus dobije bitku? Da li hoćete da se sa ovom situacijom mučimo još godinu ili više? Hajde da ostanemo kod kuće koliko god to možemo, hajde da izađemo iz ove situacije kao pobednici - poručili su učenici uz podsećanje na obavezu nošenja maske, kao i održavanja distance i redovne dezinfekcije. - Ako sada ovo ne sprečimo, kasnije ćemo biti razočarani i pokajaćemo se zbog onoga što nismo radili pre. Zaštititi jednu osobu znači zaštiti stotinu osoba koje su bile u kontaktu sa tom jednom.

U ULCINjU TRAŽE OTVARANjE OBJEKATA

ULCINjSKI ugostitelji pozvali su NKT da hitno donese odluku o otvaranju lokala u tom gradu jer, kako navode, preti realna opasnost da većina od hiljadu zaposlenih radnika ostane bez posla i dođe na rub egzistencije. U protivnom, najavljuju protest ističući da će im se pridružiti kolege iz Bara, Podgorice, Budve, Kotora, Tivta, Nikšića i Cetinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka