GRANATE PO PAŠNjACIMA!: Ministarstvo odbrane odlučno u nameri da održi vojnu vežbu na Sinjajevini

V. K.

20. 10. 2020. u 08:29

ГРАНАТЕ ПО ПАШЊАЦИМА!: Министарство одбране одлучно у намери да одржи војну вежбу на Сињајевини

Foto S. G.

MUNICIJA koju će koristiti Vojska Crne Gore na poligonu za vežbu na Sinjajevini ne može da dovede do kontaminiranja tog područja, saopštili su iz Ministarstva odbrane, dok se na ovoj planinskoj lepotici uprkos hladnom vremenu na Savinim vodama, okupljaju stočari, žitelji okolnih sela, planinari, nevladini aktivisti i ekolozi pokušavajući da svojim revoltom odvrate odlazećeg ministra odbrane Predraga Boškovića od vežbe minobacačima, koje je najavio 23. novembra.

- Tokom vežbi koristiće se samo konvencionalna municija za gađanja minobacačima 60, 82 i 120 mm i haubicama 122 mm. Pored ove municije koristiće se i municija za streljačko naoružanje 5,56 mm, 7,62 mm i 12,7 mm. Po našim procenama, ova vrsta municije ne može da dovede do kontaminiranja područja Sinjajevine, imajući u vidu količinu municije koju ćemo trošiti za potrebe jedinica VCG - ističe se u saopštenju Munistarstva odbrane.

Predrag Bošković, Foto arhiva

- Kao jedan od uporednih primera možemo navesti lokalitet Prage, u blizini Nikšića, gde je Ministarstvo odbrane uništavalo viškove ubojnih sredstava. Reč je o mnogo većim količinama od onog što ćemo koristiti na Sinjajevini. Nakon toga sproveli smo ispitivanje vode, zemlje i vazduha, koje je pokazalo da nema uticaja na životnu sredinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)