KRIMINAL I KORUPCIJA KOČE PUT KA UNIJI: Evropska komisija i Svetska banka o napretku pregovora i finansijskom stanju Crne Gore

Z.ZORIĆ

08. 10. 2020. u 07:20

NAKON osam godina od početka pregovora sa Evropskom unijom i dalje se prepoznaju isti problemi u Izveštaju Evropske komisije - korupcija, organizovani kriminal, sloboda izražavanja, migracije, javna uprava.

КРИМИНАЛ  И КОРУПЦИЈА КОЧЕ ПУТ КА УНИЈИ: Европска комисија и Светска банка о напретку преговора и финансијском стању Црне Горе

Foto Depositphotos

Očekuje briselska administracija konkretne reforme da bi se ispunili ekonomski kriterijumi, a u izveštaju stoji da je neophodno razvijati tržišnu ekonomiju i izboriti se sa konkurencijom.

- Ostvaren je određeni napredak u toj oblasti, ali je korona ozbiljno poremetila ekonomska kretanja i predstavlja ozbiljan pritisak na javne finansije - ocenjeno je iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Očekuju u Evropskoj komisiji i odlučniju borbu protiv sive ekonomije, uklanjanje biznis barijera, jer, kako je konstatovano, te mere često su odlagane, pa je veliki broj kompanija čiji su računi zamrznuti.

- Uslovi na tržištu rada bolji su nego ranije, ali je nezaposlenost i dalje visoka, naročito žena, mladih, ali i romske populacije - ocenjeno je u dokumentu EK.

Ukazali su i na to da su se zbog kovida 19 pogoršale i prognoze za ekonomski rast, da su mere uvedene krajem marta i početkom aprila zaustavile deo ekonomije, ali i nametnule dodatni pritisak na javne finansije.

- Brzo su rasli troškovi zbog odgovora države na epidemiju. Pali su budžetski prihodi. Gubici u pojedinim kompanijama preneseni su na državu - navedeno je u izveštaju.

A samo dan nakon što je predstavljen dokument, koji daje jasne smernice i preporuke šta treba učiniti da bi Crna Gora ostvarila napredak i počela da zatvara pregovaračka poglavlja, oglasila se Svetska banka sa pesimističnom prognozom oko ekonomskog rasta.

Iz te globalne institucije su procenili da će ekonomija ove godine "skliznuti" 12,4 odsto i to je skoro duplo više u odnosu na prognozu iz juna koja je pokazivala pad ekonomije od 6,8 procenata.

- To je najdublja recesija u minulih nekoliko decenija, a posledica je naglog pada turizma koji čini gotovo četvrtinu bruto društvenog proizvoda - poručili su iz Svetske banke.

Smanjena je u Crnoj Gori zaposlenost, ali su izbegnuta velika otpuštanja radnika, jer je država subvencionisala zarade i dodeljivala jednokratne novčane pomoći.

- Procene su da će se siromaštvo u ovoj godini povećati na preko 20 procenata - procenjeno je iz Svetske banke.

TURIZAM GREJE OPTIMIZAM

NA kraju izveštaja globalne finansijske institucije bilo je i malo optimizma, pa su projekcije da će crnogorska ekonomija naredne godine ostvariti rast od gotovo sedam odsto i to zahvaljujući prihodima u turizmu.

Očekuju i da će završetak izgradnje auto-puta povećati investicije što će smanjiti budžetski deficit sa ovogodišnjih 94 na 90 odsto BDP. Međutim, kako se zaključuje u prognozi Svetske banke, brzina oporavka zavisiće od trajanja pandemije, distribucije vakcina, globalne trgovine i investicija.

Iz Evropske unije je najavljeno da će Zapadni Balkan dobiti bespovratnu podršku "tešku" devet milijardi evra, ali nije precizirano koliko će pripasti Crnoj Gori i po kojim kriterijumima.

- Komesar za proširenje biće u Crnoj Gori u petak, pa sva pitanja u vezi sa ekonomsko-investicionim planom postavite njemu. On će preneti sve detalje plana - kratko je saopšteno iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Izvesno je da je reč o paketu koji ima za cilj da podstakne brži oporavak u dugom roku, što bi dovelo do stabilnog ekonomskog rasta i približavanja regiona jedinstvenom tržištu EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili