DO IMOVINE UZ POMOĆ POLICIJE: Nik Đeljošaj nezadovoljan nekorektnim odnosom vlasti u Podgorici prema Opštini Tuzi

I. D. S.

07. 10. 2020. u 10:12

PREDSEDNIK Opštine Tuzi Nik Đeljošaj, nezadovoljan odnosom glavnog grada prema najmlađoj crnogorskoj opštini, obrušio se na gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića i najavio da će uz asistenciju policije preuzeti vlasništvo nad imovinom, koju, kako tvrdi, glavni grad nezakonito koristi od kada su Tuzi postale samostalna opština. Đeljošaj je na račun Vukovića izneo niz optužbi, nazvavši ga "šerifom u pokušaju", a sve zbog "nekorektnog odnosa Podgorice prema Tuzima".

ДО ИМОВИНЕ УЗ ПОМОЋ ПОЛИЦИЈЕ: Ник Ђељошај незадовољан некоректним односом власти у Подгорици према Општини Тузи

Foto arhiva

Đeljošaj navodi da je kulminacija, kako kaže, nemoralnog ponašanja to što zajedničke kamione za odvoz otpada glavni grad nije ustupio Opštini Tuzi. Kako dalje tvrdi, Podgorica zloupotrebljava svoju poziciju i koristi svu imovinu stečenu u periodu dok su Tuzi bili njen deo, što je ističe - protivzakonito delovanje. Opština Tuzi će, kako dodaje, kompletnu zajedničku imovinu, a koja se nalazi na toj teritoriji, preuzeti i njom rukovoditi.

- Nijedan dan više nećemo čekati i sprovešćemo kompletno preuzimanje "Deponije", "Tržnica i pijaca", "Vodovoda" i pripadajućih bunara u Tuzima, zatim "Čistoće". Treba dodati da sva ova preduzeća, osim "Deponije", izbegavaju plaćanje poreza Opštini Tuzi.

"Vodovod" nije platio čak ni koncesije, zbog čega će biti prvi na listi sankcija - poručio je Đeljošaj.

Nik Đeljošaj, Foto arhiva

Dodaje i da opravdanje "da razgraničenje nije završeno" više ne važi, jer je, kako navodi, teritorija opštine Tuzi definisana zakonom.

- Imajući u vidu da je očigledno da nema volje s druge strane, te da nije bilo pomaka u pregovorima, čak i nakon pokušaja da uz posredovanje Vlade dođemo do rešenja, jedino nam preostaje da obavestimo predstavnike međunarodne zajednice i da ih upoznamo sa ponašanjem predstavnika i gradonačelnika Podgorice prema opštini Tuzi - navodi Đeljošaj.

PROCES RAZGRANIČENjA TRAJE

FORMIRANjEM samostalne opštine Tuzi, Podgorica je ostala bez 15 odsto teritorije. Proces razgraničenja još traje, a zapelo je kada komisija nije mogla da se usaglasi oko načina podele imovine preduzeća "Deponija".

- Pravno gledano, sva imovina Podgorice i Tuzi je zajednička. U Skupštini glavnog grada se ne može prodati ništa bez naše saglasnosti - primetili su odbornici Albanske alternative u podgoričkom parlamentu.

Osim preduzeća, Đeljošaj tvrdi i da je podgorička uprava otuđila i 400.000 evra od Opštine Tuzi, namenjenih za izgradnju puta Delaj - Korita, a koje je Vlada izdvojila odlukom i prenela na glavni grad.

Granica između glavnog grada i Opštine Tuzi ni posle skoro dve godine nije povučena, iako su stizale mnogobrojne najave da je proces gotov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!