PUKLI NAČISTO: Pakuju ležaljke na barskoj rivijeri, nisu otvarali ni hotele, ni agencije

B. Dabić

03. 09. 2020. u 08:35

TO se ne pamti, niti se moglo naslutiti u najpesimističnijim prognozama - brojni hoteli, kao i turističke agencije na barskoj rivijeri ovoga leta nisu ni otvoreni.

ПУКЛИ НАЧИСТО: Пакују лежаљке на барској ривијери, нису отварали ни хотеле, ни агенције

Foto B.Dabić

 Prvih dana septembra "pakuju" se i plažni mobilijari. Sezona nikad gora. Ko god je poslovao u turizmu, zabeležio je finansijski minus tokom ovog vrelog leta. To je u najkraćem sumirana turistička sezona na barskoj rivijeri.

Milan Babović, koji se turizmom bavi u Čanju, kaže da hotele ukupnog kapaciteta 350 ležajeva nisu otvarali ove godine, jer su - usled pandemije kovida 19, zatvorenih granica, sve rezervacije s početka godine i proleća - otkazane.

- Zakupci smo dela plaže u Čanju koja ima plavu zastavicu. Kapacitet je 1.000 ležaljki. Radili smo nekoliko vikenda, kada smo imali iznajmljenih 50 kompleta plažnog mobilijara (dve ležaljke i suncobran) koje smo ovog leta izdavali po pet evra, 50 odsto niže nego lane. U odnosu na prošlu godinu, kad je plaža u pitanju na kraju ćemo možda ostvariti oko 10 odsto u odnosu na 2019. Jednostavno gostiju nije bilo. Vikendom uglavnom dolaze Podgoričani. Nas je direktno pogodila odluka NKT da granice sa Srbijom ostanu zatvorene jer smo godinama radili sa sindikatima velikih firmi iz susedne države - kaže Babović.

On dodaje da je apsurdno i govoriti o profitu.

Foto B.Dabić

Milan Babović


- Ostalo je da izmirimo obaveze prema "Morskom dobru", imamo ugovor na punu cenu. Nadamo se da će u ovom preduzeću imati sluha zbog objektivnih okolnosti i da će sa zakupcima plaža da potpišu aneks ugovora u kojima bi smanjili cene zakupa - rekao je Babović. - Naša firma je proteklih meseci zapošljavala oko 70 sezonskih radnika. Ove godine angažovali smo samo 10 radnika jer nije bilo posla.

Apartmane nije otvarao ni dugogodišnji turistički radnik Dino Radović na Velikom pijesku.

- Nismo otvarali, nismo radili. Granice zatvorene, turista nema. Zašto nismo otvarali objašnjava i podatak da 30 odsto popunjenosti kapaciteta omogućava samo da se pokriju troškovi. Mi smo svakako svi u minusu ko se bavi turizmom jer sezone praktično nije ni bilo. Ali uz poznate okolnosti, bilo bi besmisleno praviti još veće gubitke otvaranjem objekata kada nema turista - kaže Radović, koji veruje da ukoliko ne bude uskoro vakcine, i sledeća sezona bi mogla da propadne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Nije normalno

03.09.2020. 08:57

Sve je to izgleda namerno Milova vrhuška uradila da uništi svoj turizam,da osiromaši svoje građane a u isto vreme da pomogne hrvatski turizam i da njima napune džepove od turista.Nije normalno da je Hrvatska bila top turistička destinacija a u Crnoj Gori namerno izazvana propast.Ko zna ko je sve od tih viskokih organizatora što su takvo stanje i nameštali imao unapred dogovorene akcije u nekim od hrvatskih hotela i destinacija na Jadranu.Suviše su gledali svoje lične interese dok su svoj narod totalno ekonomski upropastili.

Sale

03.09.2020. 09:25

Pa ljudi Božji, ko su vam uvek bili glavni gosti? Jel Srbi i Rusi? Jeste. A šta ste vi uradili? Ako niste sami to uradili, a to ste dopustili vašem Milu da i Srbima i Rusima zarije nož u leđa. A sad kukate. Pa ko vam je kriv? Mi?

Snežana R

03.09.2020. 13:37

@Sale - Potrudismo se da naknemo Mila, onako kako treba demokratski i parlamentarno. Šta smo drugo mogli da uradimo?Da se poubijamo među sobom a Milo da likuje? Nije njemu do sezone u Crnoj Gori ima on druge prihode!

dragan963

03.09.2020. 10:26

Oni su imali "kao zatvorene" granice zbog korone! Granica je bila otvorena za sve zemlje EU i Zimbabve a zatvorena za Srbiju. Zatvaranje granice za srbe nije imalo nikakve veze sa koronom već je bilo čisto političko. Primer juče u CG zaraženo 102 od 600 testiranih a u Srbiji 108 od 9000 testiranih! To govori gde je stepen zaraze veći. U CG i pored malog broja testiranih dnevno konstantno je izmer10-15% zaraženih!!