NEMA SPASA ZA SEZONU U CRNOJ GORI: Cene prepolovljene, plaže i dalje prazne - reporteri "Novosti" na Crnogorskom primorju

Danijela Milinković

29. 08. 2020. u 21:51 >> 21:51

UZAVRELA politička atmosfera u Crnoj Gori nadvila se i nad primorje i koronom desetkovane plaže oko Budve!

НЕМА СПАСА ЗА СЕЗОНУ У ЦРНОЈ ГОРИ: Цене преполовљене, плаже и даље празне - репортери Новости на Црногорском приморју

Foto D. Milovanović

Na Slovenskoj plaži, na kojoj je, kažu, gostiju tek 10 odsto uobičajenog broja za ovaj termin sezone, popunjena je tek pokoja ležaljka i to uglavnom domaćim turistima, jer stranaca gotovo da i nema.

Zato se i u kafićima i na plaži uglavnom mogu čuti priče o izborima i njihovom ishodu. Niko se, doduše, glasno ne izjašnjava o svojim adutima na izborima i većina diplomatski poručuje da je važno samo da bude mir.

Na velikom parkingu uz Slovensku plažu nema nijednog automobila iz Srbije, a ugostitelji nam kažu da su i te kako po džepu osetili nedolazak gostiju iz naše zemlje, ali i Rusije, Ukrajine, Belorusije, Engleske, Francuske, koji su tu bili prethodnih godina.

Foto D. Milovanović

Veliki hotelski kompleksi, poput Slovenske plaže, "Splendida", "Avale" koliko-toliko rade, ali su vlasnici privatnog smeštaja pretrpeli žestoki udar.

U pokušaju da od sezone spasu šta se spasti može, ugostitelji su snizili cene. Komplet ležaljki sa suncobranom je maksimum sedam evra, ali može da se ispregovara i za nižu cenu. Kafa na samoj plaži je 1,2 evra, koliko je i flašica vode, točeno pivo je oko 1,3 evra, loza 1,7 evra, koka-kola 2,2 evra...

Foto: D. Milovanović

- Ovo što sada vidite je još i gužva na plaži, jer je vikend, pa dolaze ljudi iz Podgorice, Nikšića - kaže za "Novosti" Blagoje Radović, vlasnik jednog kafića na plaži. - Pravo da vam kažem, želimo što pre da zaboravimo ovu godinu. Spustili smo i cene napola, ali ne uspevamo da zaradimo ni da pokrijemo režije. Imamo i šank na samoj plaži, koji nismo ni otvorili jer nema gostiju.

Foto D. Milovanović

Sličnu priču ima i kapetan Sveto Stanišić, koji radi ture brodićima:

- Vožnja po osobi je četiri evra i jedva prodamo 30 karata, a kapacitet nam je 90 ljudi.

MORA SE VEROVATI U SVOJU VERU

NA plaži smo zatekli i LJubomira Mihajlovića, nekadašnjeg direktora Komercijalne banke. Kaže nam da ima i crnogorsku ličnu kartu, ali ne i pravo glasa:

Foto: D. Milovanović

- Nadam se da će izbori proći mirno jer nikom nije u interesu da napravi, što bi rekli na Kosovu, neku delaveru. Nek pobedi onaj za koga narod glasa.

O litijama i protestima zbog Zakona o slobodi veroispovesti Mihajlović kaže da svako ima pravo da brani svoju veru:

- Kao što je rekao patrijarh Pavle, ko ne veruje u svoju veru ne veruje u sebe. Za mene su Srbija i Crna Gora jedno, i ovde se osećam kao kod kuće i kada bismo tako gledali bilo bi nam svima bolje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Sale

29.08.2020. 23:46

Pa dobro gde je ta Nato solidarnost? Gde je usidrena američka mornarica i plaže pune turista iz bratske Amerike, Engleske, Nemačke, itd, itd? Šta je to? Pa ne očekuje Milo valjda od nas da mu punimo džepove evrima, ha?