NISU MOGLI NI DA PRIĐU CRKVI: Policija blokirala prilaz Ivanovim koritima, vernici onemogućeni da obeleže Preobraženje

V. K.

19. 08. 2020. u 11:35

Nezakoniti i necivilizovani odnos Uprave policije po pitanju služenja Svete liturgije u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima je ove godine, valjda na krilima opšte režimske represije prema Crkvi i vernicima, iskazane mesecima unazad, uzdignut na viši nivo.

НИСУ МОГЛИ НИ ДА ПРИЂУ ЦРКВИ: Полиција блокирала  прилаз Ивановим коритима, верници онемогућени да обележе Преображење

Foto Crkvena opština Cetinje

Ovoga puta cetinjski sveštenici i vernici nisu mogli ni da priđu Ivanovim koritima, a kamoli da uđu u Preobraženjsku crkvu da bi u njoj proslavili hramovni praznik kako dolikuje.

Saobraćaj je bio zaustavljen kilometrima daleko od crkve, saopštili su iz Crkvene opštine Cetinje.

- Poslednjih nekoliko godina će u letopis toga hrama biti upisane kao najtragičnije u njegovoj istoriji. Sveštenstvu i vernicima se, nakon vekova neometanog bogosluženja, upravo u naše vreme, zabranjuje da vrše bogosluženje. Ako se ovo radi sa hramom koji je u nespornoj crkvenoj svojini, možemo da zamislimo šta bi se i kako činilo da se sprovede bezakono oduzimanje hramova i manastira koje je planirano diskriminatornim Zakonom o slobodi veroispovesti.

U saopštenju ističu da „uporni i dosledni anticrkveni odnos Uprave policije i mnogih drugih poluga aktuelnog režima u potpunosti ogoljava stvarne ciljeve onih koji ovo čine Crkvi.“

- Nije njima cilj ni uređenje odnosa među Crkvom i državom, niti obezbeđivanje slobode veroispovesti ili uverenja. Svojim činjenjem oni žele da Crkvu svedu na partijski i ideološki servis režima. To nije uspelo ni jačima od njih, pa neće ni njima. Crkva se klanja samo i jedino Gospodu našem Isusu Hristu, Bogu našem, u čijim je rukama istina i pravda, poručili su iz Crkvene opštine Cetinje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri