ĐUKANOVIĆ ODGOVORIO NA OPTUŽBE ZA UBISTVO NOVINARKE: Afera potresa Crnu Goru, Milo tvrdi da je to politički napad

V. K.

14. 08. 2020. u 20:12

MILO ĐUKANOVIĆ, predsednik Crne Gore izjavio je da je u slučaju Možura sve besprekorno čisto odrađeno, i da u Crnoj Gori nema ni jednog krivca.

ЂУКАНОВИЋ ОДГОВОРИО НА ОПТУЖБЕ ЗА УБИСТВО НОВИНАРКЕ: Афера потреса Црну Гору, Мило тврди да је то политички напад

Foto: EPA

Istakao je da opozicija, deo NVO sektora i deo medija pokušavaju da oštete aurtoritet predsednika države, ne štedeći ni državu.

Radi se o događaju - ubistvu novinarke Dafne Karuane Galicije koja je istraživala poslove vezane za kapitalni projekat izgradnje vetroeletrana na Možuri iznad Ulcinja. Mediji su objavili istraživanje u kojem se navodi da je kompanija “17 blek”, koja se nalazi u vlasništvu Jirgena Feneča, malteškog preduzetnika koji je uhapšen zbog uključenosti u njeno ubistvo, povezan sa kompanijama koje su kupile crnogorsku vetroelektranu Možur.

- Verujem da takve priče više nikog ne iznenađuju, vreme je predizborne kampanje, to je već postalo deo tradicije našeg političkog života u Crnoj Gori. Naši politički kokurenti svesni svojih deficitarnih snaga pookušavaju da proizvodnjom afera naude DPS-u a onda i meni, kazao je Đukanović.

- Cela Crna Gora svedoči koliko je bilo takvih afera i kako je svaka završila. Nema tu ništa novo, ovo je jedna afera iz takvog repertoara. Ministarstvo ekonomije saopštilo je činjenice koje su več relevantne. U jednom delu tog perioda bio sam predsednik Vlade i nisam našao za shodno da reagujem. Sve je u tom procesu urađeno besprekorno zakonito, a država nije ništa izgubila u tom poslu nego je čak na dobitku jer je ovo vredna investicija.

Sve je u tom procesu urađeno besprekorno zakonito, jasan je Đukanović.

Đukanović je saopštio je da odabran prvi koncesionar, kada su se suočili sa problemom da on ne može da završi investiciju u predviđenom roku.

- Poželeo je da dobije ili novog partnera, ili da proda svoja koncesiona prava u skladu sa propisima iz našeg pravnog sistema. Država je učestvovala u donošenju odluke o promeni ugovornih strana u tom poslu. Uslov naš je bio da se partner može promeniti samo ako je iz tog renomea kao i prethodno odabrani, na sreću dobili smo državnu kompaniju iz članice EU, "Enemaltu". Nakon detaljnog sagledavanja njihove ponude, saglasili se i doneli ugovor, u kojem smo se dogovorili da je rok od 60 dana da dođe do promene činjeničnog stanja u privrednom registru, što se i dogodilo. Enemalta je preuzela koncesiona prava i sve je rezultiralo završetkom investicije dve godine kasnije. Tako da danas imamo jedan novi proizvodni energetski subjekt u CG. Na prigovore da je time favorizovan taj novi proizvođač, time što je dobio mogućnost da prodaje električnu energiju, odgovor je vrlo jednostavan i on je već saopšten. Tačno je da je pet miliona godišnje se subvencionira cena električne energije za taj kapacitet proizvodnje, nakon tih 12 godina donosi 60 miliona, nakon toga mora da ga rekonstuiše i preda državi Crnoj Gori, mislim da je on vredan 78 miliona evra. Jasna je računica da država tu nije ništa izgubila, naveo je Đukanović, dodajući da sve ostalo što se konstruiše na tu priču je „plod zlih plod najpoganije mašte, koja se nažalost nastanila u delu crnogorske javnosti, gde se pokušavaju neke sumnje sa Mlate povezati sa Crnom Gorom a sve kako bi naudili vlasti“.

- Država Crna Gora ne zna ništa o tome i ne može imati nikakve veze sa tim. Naš jedini parner u toj priči je bila njihova državna kompanija. Šta su oni radili, da li su nešto radili i da li ima ikakvog smisla sve to treba da odgonetnu njihovi državni organi, njihovi istraživački novinari. Mi smo zainteresovani da kao odgovoran partner da damo sva moguća saznanja, ali ne možemo da damo ono što nemamo, što ne znamo i što se dešavalo potuno mimo nas. Ni jedan  pojedinac iz države Crne Gore ni tada ni danas ne može snositi nikakvu odgovornost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri