ZAMUĆENJE REKE TARE: Turisti odbili da idu na raftinh

M. D.

31. 07. 2020. u 21:02

KOALICIJA za održivi razvoj (KOR) prijavila je UNESCO-u najnoviji ekocid na reci Tari, koja je pod njihovom zaštitom.

ЗАМУЋЕЊЕ РЕКЕ ТАРЕ: Туристи одбили да иду на рафтинх

Foto: KOV

-Sramni odnos Vlade prema jednom od najvrednijih simbola ekološke drzave, reci Tari koja je pod zaštitiom UNESCO-a, dolazi do punog izražaja upravo pred predstojeće parlamentarne izbore. U cilju pokazivanja moći interesnih grupa koje su privatizovale Crnu Goru, dozvoljava se potpuna devastacija i uništavanje životne sredine i cele reke, a sve zbog šačice bahatih funkcionera koji su odlučili da ponize sve što znači partiotizam- saopštili su iz KOR-a.

Oni ističu da je Tara konstantno zamućena prethodnih mesec dana, a da je u petak celim svojim tokom do samog ušća u Drinu, bila potpuno mutna, braon ili skoro bela u zavisnosti o kojem delu toka se radi.

Malobrojni turisti koji su se u petak zatekli na Splavištu blizu čuvenog mosta na Tari odbili su da tog dana splavare ovom rekom tražeći povraćaj uplaćenog novca.
Tara je zamućena nizvodno od ušća Bjelojevićke reke i uzvodno od Mojkovca.Sumnja se da je "Suza Evrope" u ovakvom stanju zbog probijanja puta i gradnje malih hidroelektrana na toj reci.
Iz  Grin home-a zatražili su da se obustave svi  radovi na Tari dok se ne utvrdi šteta i ne rastereti kanjon od štetnih sedimenata.
-Bahato kršenje zakonskih propisa na Tari je prevršilo svaku meru i reka odumire. Svako ko je doprineo ovakvoj situaciji mora odgovarati, zbog čega apelujemo na svako dalje obustavljanje radova dok se ne utvrdi odgovornost počinioca i učinjena šteta- kazali su iz ove organizacije.

“Suza Evrope” od jutros je kaljuga, što je završni čin u devastaciji onogo što nam je još uvek ostalo kao jedina vrednost i bogatstvo države – prirodnih Lepota a neko će zbog toga vrlo brzo odgovarati, poručili su iz Građanskog pokreta URA.

Oni su zatražili hitnu reakciju inspekcijskog organa nad tokom Tare od ušća Bjelovićke reke i uzvodno od Mojkovca gdje je Tara od jutros doživela ekocid.

Iz Grin homa tvrde da se  na reci Tari, sada već godinama ispuštaju u uzvodnom delu najrazličitiji materijali, od peska i šljunka do zemlje, koji mijenjaju njen tok, isplićavaju korito i zatrpavaju najvrednija staništa, te onemogućavaju dalji opstanak vodenih organizama, a među najosetljivijim mladice, kao ugrožene i zaštićene vrste. Oni objašnjavaju da Reka Tara pripada jednom od pet ključnih lokacija za ovu migratornu vrstu, koja je, kako ističu,. desetkovana već kontinuiranim uzvodnim promenama vodotoka, uzrokovanih gradnjom autoputa, prilaznih i regionalnih puteva.

-Rigorozni plan očuvanja mladice se ne sporovodi kao ni stroge mere zaštite životne sredine od negativnih uticaja prouzrokovanih gradnjom autoputa što su ključne preporuke UNESCO misije i poslednjeg izveštaja. Iz ovog razloga Green Home je uputila inicijativu misiji UNESCO da preispita ovaj nesretni događaj, te će pokrenuti žalbu za otvaranje slučaja, zbog kontinuiranih devastacija ove reke, ispred Stalnog komiteta Bernske konvencije u Savjetu Evrope-navodi se u saopšetnju.
Iz Green home-a podsjećaju da je rijeka Tara zaštićena sa šest različitih nivoa zaštite, te da pored Svetske prirodne baštine pripada i lokaciji od značaja za evropske divljači i prirodna staništa.

                                              

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju