BIRAJU ZA KOGA VAŽE MERE: Demokratska Crna Gora opominje NKT za zarazne bolesti

M. S.

24. 07. 2020. u 15:12

NACIONALNO koordinaciono telo je u prethodnom periodu više puta nedvosmisleno pokazalo da je mač u rukama DPS-a i crnogorske vlasti.

БИРАЈУ ЗА КОГА ВАЖЕ МЕРЕ: Демократска Црна Гора опомиње НКТ за заразне болести

Foto Depositphotos

Nedoslednost u izjavama predstavnika NKT u proteklih nekoliko dana, pored ovih razloga za nepoverenje, budi kod građana sumnju u to da li se više u okviru NKT struka uopšte čuje, a kamo li pita...

Dosta je više neozbiljnih postupaka, donošenja i saopštavanja mera u ponoć putem tvitera koje stupaju na snagu odmah, arbitrarnog odlučivanja u sličnim situacijama. Ako NKT bira za koga mere važe, virus ne bira.


Ovo je u petak saopštila Demokratska Crna Gora iz koje ističu da je razlog za reagovanje izjava doktora direktora Insitituta za javno zdravlje Crne Gore dr Bobana Mugoše, kojom je pokušao da ublaži brojeve zaraženih, pozivajući se na neke uporedne podatke.  


- Da li je odgovorna izjava dr Mugoše, od srede da „Crna Gora, i pored velikog broja oboLelih od COVID 19, ima ub edljivo bolje parametre od drugih zemalja“, imajući u vidu da je na taj dan u Crnoj Gori bilo aktivnih 1937 slučajeva? Kako dr Mugoša često voli da upoređuje brojeve testiranih sa evropskim zemljama, da li je svestan da su ovi brojevi kada bi ih upoređivali sa Francuskom, kao da u Francuskoj ima 207 hiljada aktivnih slučajeva? Za svo vreme trajanja epidemije, u Francuskoj je registrovano ukupno 178.000 slučajeva zaraze. Da li je NKT svestan da je na toliki broj slučajeva Francuska alarmirala sve svoje društvene snage kako bi sačuvala živote i zdravlje što većeg broja građana, kažu Demokrate koje se pitaju: Kada je doktor Mugoša izrekao istinu, 17 jula kada je rekao: „Sve mere su uzaludne ako se ne poštuju, nećemo moći da zaustavimo epidemiju.“ ili pet dana kasnije kada je rekao: „Epidemijom se upravlja sasvim dobro u postojećoj situaciji“? 


- U tih pet dana smo svedočili nastavku porasta broja zaraženih i nepoštovanju mera od strane predsednika Skupštine Crne Gore, potpredsednika Vlade Crne Gore i niza drugih lica, predstavnika državnih organa, kažu Demokrate, koje pitaju- Ko je izrekao istinu, dr Senad Begić kada je 20. jula rekao da samo ukoliko se svi budemo ponašali kao da smo zaraženi, a videli smo gore navedene predstavnike vlasti da se ne ponašaju tako, možemo nečemu da se nadamo, a da ćemo u suprotnom imati Bergamo, ili doktor Mugoša dva dana nakon, kada je rekao da se epidemijom dobro upravlja? Preti li nam Bergamo ili ne?

DISKREDITACIJA

- Od članova NKT-a zahtevamo odgovore na ova pitanja, jer ćemo ih podsetiti na reči koje je još jedna članica ovog tela, doktorka Vesna Miranović uputila kolegama Lekarima iz Nikišića: “Slati pogrešne epidemiološke poruke je veliki rizik. Diskredituje te kao lekara”. Neko je u ovim porukama pogrešio, tvrde Demokrate, koji zbog čuvanja zdravlja i života građana, kako bi se očuvala privredna aktivnost i društvena supstanca Crne Gore zahtevaju od NKT i njihovih predstavnika da iz svog rada uklone svaki politički uticaj, da pozovu svu crnogorsku medicinsku pamet i struku, kako bi seli i u najkraćem roku, nedvosmisleno, izneli građanima Crne Gore sliku stanja epidemije, kao i plan i mere za njeno zaustavljanje.


- Ukoliko po rečima dr Begića 18 jula glavni problem leži u osobama koji nemaju simptome a prenose virus, zašto je doktor Mugoša četiri dana još jednom naglasio da nije obavezno da kontakti oboljelih budu testirani i stavljeni u samoizolaciju? Ukoliko nam preti, po rečima doktora Begića, Bergamo, zašto se ne testiraju svi kontakti, kako bi se otkrili asimptomatski nosioci virusa i stavili u samoizolaciju? Ukoliko nemamo kapaciteta da uradimo sve testove u Crnoj Gori, zbog čega ne nastavimo da materijal za testiranje šaljemo u evropske labaratorije? Sigurni smo da taj trošak država može da istrpi. Nije primereno štedeti na zdravlju i životima građana, dok se privilegovanim familijama otpisuju i prepisuju milioni, kažu iz Demokratske Crne Gore iz koje se pitaju koji je kriterijum po kojem jedne mere za privrednike važe na jednom delu severa, druge u drugom delu, a treće u ostatku Crne Gore gdje epidemiološka slika nije ni malo povoljnija od one u tim delovima Crne Gore?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista