ZAVRŠEN DIJALOG VLADE I MCP: Bez izjava, nastavak sutra u 11 časova

Tanjug

20. 07. 2020. u 19:51

PREGOVORI na ekspertskom nivou Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, završeni su danas oko 18.30 časova u Vili Gorica u Podgorici.

ЗАВРШЕН ДИЈАЛОГ ВЛАДЕ И МЦП: Без изјава, наставак сутра у 11 часова

Foto V. Vujović

Kako prenose podgoričke Vijesti, dijalog se nastavlja sutra u 11 sati, a učesnici današnjih dvoipočasovnih pregovora nisu želeli da daju izjave.

Dijalog ekspertskih timova počeo je u martu, prekinut je zbog epidemije koronan virusa, a do sada su održana dva sastanka.

Premijer Duško Marković pozvao je u nedelju MCP i eparhije SPC u Crnoj Gori da danas nastave dijalog na ekspertkom nivou, a MCP je taj poziv prihvatila, iako je ranije saopštila da će se pozivu odazvati samo ako on bude stigao do 12. jula, odnosno Petrovdana.

Iz Mitropolije su tada poručili da posle tog datuma neće voditi dijalog, jer ne žele da vlast prikuplja poene na tom pitanju uoči parlamentarnih izbora koji su u Crnoj Gori zakazani za 30. avgust.

Stav MCP je da vlada treba da povuče sporni zakon radi donošenje izmena i dopuna pojedinih člaova.

Tumačenje MCP je da vlast ovim zakonom hoće da otme imovinu Srpske crkve u Crnoj Gori, a radi stvaranja tzv. Crnogorske pravoslavne crkve, što je potvrdio predsednik Milo Đukanović u jednom od svojih obraćanja.

Zakon o slobodi veroispovesti usvojen je pod okriljem noći 27. decembra prošle godine, nakon što je deo poslanika oozicije pohapšen.

Zakon je stupio na snagu 8. januara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju