VELJOVIĆEV KADAR NA ČELU POLICIJE CRNE GORE? Prevlast u bezbednosnom sektoru poljuljala odnose dveju članica vladajuće većine

V.K.

14. 03. 2024. u 06:45

"RAT" oko prevlasti u bezbednosnom sektoru između Pokreta "Evropa sad" i Demokratske Crne Gore zaljuljao je Vladu Milojka Spajića.

ВЕЉОВИЋЕВ КАДАР НА ЧЕЛУ ПОЛИЦИЈЕ ЦРНЕ ГОРЕ? Превласт у безбедносном сектору пољуљала односе двеју чланица владајуће већине

Vlada Crne Gore

Izbor dosadašnjeg rukovodioca Sektora za finansijsko-obaveštajne poslove Aleksandra Radovića za v.d. direktora Uprave policije u gluvo doba noći (tri sata posle ponoći) dodatno je pogoršao odnose dveju članica vladajuće većine.

Iako je zakonom propisano da vršioca dužnosti direktora policije predlaže ministar unutrašnjih poslova, koji je predložio policijskog službenika Lazara Šćepanovića, Vlada je prethodno usvojila većinom glasova zaključak kojim ovlašćuje premijera Spajića da on predloži svog favorita.

Iako se dan ranije moglo nezvanično čuti da ukoliko kandidat ministra policije ne bude izabran za v.d. direktora UP, da će Demokrate preispitati učešće u Vladi Crne Gore. "Novostima" su sagovornici u ovoj partiji saopštili da u stranci o tome nije bilo pomena.

- Nije teško zaključiti da Vlada ne funkcioniše kako bi trebalo. U izboru v. d. direktora policije pogažen je zakon. Verujemo da će dalji koraci ministra Šaranovića pokazati da je on bio u pravu i da će se nezakonito izabrani Radović povući sa tog mesta - kazali su nam sagovornici iz Demokratske Crne Gore.

Radovića, koji je pao na poligrafu, za novo mesto preporučilo je šestogodišnje iskustvo u Evropolu na osnovu čijih informacija iz skaj-prepiski se procesuiraju brojni slučajevi protiv organizovanog kriminala.

- Radovića je preporučila bogata radna biografija, kao i činjenica da je krajem prošle godine dao ključni doprinos da Crna Gora izbegne sivu listu Manivala - navodi se u obrazloženju Spajića.

Odluka doneta po Ustavu

SIGURAN sam da ćemo u razgovorima parlamentarne većine doći do rešenja koji će naš rad učiniti funkcionalnijim. Izbor direktora ne bi smeo da uruši Vladu Crne Gore i skupštinsku većinu. Vlada je donela odluku u skladu sa Ustavom jer je postojala većina ministara. To da li je u skladu sa zakonom - baviće se nadležni - rekao je Andrija Mandić.

Demokratska Crna Gora saopštila je da je novi v.d. direktora Uprave policije Aleksandar Radović bio kadar bivšeg prvog čoveka policije Veselina Veljovića, optuženog za izvršenje teških krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije.

Da je Vlada u krizi govori i intervencija poslanika Demokrata Momčila Lekovića u Skupštini Crne Gore koji je zatražio prekidanje sednice parlamenta, smatrajući da je ona "izazvana brutalnim kršenjem zakona i prekoračenjem granica ovlašćenja".

Predsednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da ne bi voleo da ono što se desilo građani dožive kao dramatizaciju, dok je šef poslaničkog kluba PES-a Vasilije Čarapić poručio da je parlamentarna većina stabilna i da nije uzdrmana nakon izbora direktora Uprave policije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!