NAGOVEŠTAJ JOŠ JEDNE AFERE U CRNOJ GOGORI: Vlada povukla odluku o raskidu ugovora za rudnik Brskovo, aktivisti sumnjaju u korupciju!

M. SEKULOVIĆ

01. 03. 2024. u 22:24

UPRKOS odluci Međuresornog tima kojom se predlaže raskid ugovora koji je sklopila jedna od DPS vlada sa kompanijom iz Švajcarske o koncesijama za aktiviranje rudnika olova i cinka Brskovo u Mojkovcu, Vlada Crne Gore  je danas odlučila da sa dnevnog reda povuče odluku o raskidu Ugovora!

НАГОВЕШТАЈ ЈОШ ЈЕДНЕ АФЕРЕ У ЦРНОЈ ГОГОРИ: Влада повукла одлуку о раскиду уговора за рудник Брсково, активисти сумњају у корупцију!

Tara risorsis

- Ovakva odluka je zastrašujuća za sve građane kako Mojkovca, tako i Crne Gore, saopšteno je iz Građanske inicijative Zdravi Mojkovac, što je, bez sumnje, nagoveštaj još jedne afere u Crnoj Gori.

- Da li je Vlada podlegla pritiscima Nemačke, Švajcarske i domaćih političara koji se zalažu za ovaj koruptivni projekat? Sramno!

Ministarstvo finansija Crne Gore  je pokazalo da igra za koncesionara i zbog toga su njihove dve predstavnice, Jovana Bojić i Maja Mitrović, bile uzdržane na sjednici međuresornog tima, saopštili su večeras građanski aktivisti, koji su upozoravali na "čudno" ponašanje nekih ambasadora ali i ministara u Spajićevoj Vladi.

U GI Zravi Mojkovac smatraju da u situaciji kada koncesionar nije ispunio svoje obaveze, a prihvatio isključivi rizik za pribavljanje dozvola, i pravnim laicima je jasno da se ugovor može raskinuti.

- Ministarstvo finansija se od početka nije bavilo finansijskom analizom projekta, odnosom gubitka i moguće dobiti, već su se od starta zauzeli odbrambeni stav prema koncesionaru.

Ne postoji nijedna međunarodna pravna kuća koja može da izmeri naše živote naspram Černobilja koji bi bio instaliran. Ministru energetike i rudarstva Saši Mujoviću i Ministarstvu se zahvaljujemo na trudu i zalaganju za nas i naš problem. On nam je jedina nada da će dobro pobediti. Poručujemo gospodinu Spajiću: nismo mi emotivni, nego preplašeni za svoje živote i potomstvo. A odustati nećemo nego ćemo se boriti do kraja, kažu iz GI Zdravi Mojkovac.

Da podsetimo,  nakon 11 sednica Međuresorne komisije, koja se bavila pitanjem rudnika Brskovo i usvojila zaključke kojima se predlaže raskid ugovora sa švajcarskom kompanijom “Tara resources”, premijer Milojko Spajić zatražio je na danapnjoj sednici Vlade da se pribavi dodatno pravno stručno mišljenje.

- Mi se svi zalažemo za raskidanje koncesija za Brskovo, razumemo iskrenu želju ministra enegetike. Ali je bitan način rada i u skladu sa međunarodnim pravilima. Za Brskovo ćemo imati dodatnu konsultaciju sa međunarodnim pravnim kućama, kazao je Spajić, koji je napimenuo da bi raskid ugovora mogao da nanese fiskalnu štetu

MINISTAR

- Insistiraću da se što pre pribavi mišljenje, po mogućnosti do naredne sednice Vlade, bila je reakcija ministra Mujovića, koji je protiv aktiviranja pre 30 godina ugašenog rudnika u kome bi se vadilo i zlato! Moj stav je nepromenjen - izjavio je Mujović posle sednice Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)