DO KRAJA 2030. DVA AUTO-PUTA: Premijer Milojko Spajić obećao na godišnjem sastanku privrednika

I. D. S.

26. 12. 2023. u 07:00

CRNA Gora bi, prema planu, trebalo da do kraja 2030. godine završi izgradnju oba auto-puta i četiri brze auto-ceste, saopštio je premijer Milojko Spajić. On je na godišnjem sastanku sa privrednicima u Privrednoj komori (PKCG) rekao da će u januaru biti raspisano šest javnih tendera za izradu idejnih rešenja za sve preostale deonice auto-puta od Bara do Boljara, jadransko-jonski auto-put, i brže auto-ceste Bijelo Polje - Pljevlja - Sarajevo, Bar - Ulcinj - Albanija, od obilaznice oko Budve - Luštica - Hrvatska i Andrijevica - Peć.

ДО КРАЈА 2030. ДВА АУТО-ПУТА: Премијер Милојко Спајић обећао на годишњем састанку привредника

I.D.S.

Dodao je da će kapitalni budžet iznositi 900 miliona evra godišnje i da nema problema da se Crna Gora zaduži za te investicije.

- Nemamo više vremena da čekamo. Potreban nam je ubrzani razvoj. S ovim će biti rešeni svi problemi sa drumskom saobraćajnom povezanosti Crne Gore - poručio je Spajić.

Rešavanje problema nedostatka radne snage, dupla kontrola bolovanja, uspostavljanje arbitražnog suda neka su od obećanja kojA je premijer Spajić uputio privrednicima. Obećao je i podršku svim preduzetnicima koji poštuju zakone i plaćaju poreze.

Preduzetnici okupljeni u komori kao najveće probleme sa kojima se suočavaju naveli su nedostatak radne snage, zloupotrebu bolovanja, neadekvatna zakonska rešenja... Poručili su i da od Vlade imaju velika očekivanja, te da se nadaju najavljenom ekonomskom razvoju.

Pozitivni trendovi

PREDSEDNICA PKCG Nina Drakić istakla je da crnogorska ekonomija u 2023. beleži pozitivne trendove, iako su spoljni faktori, kako je istakla, iz više poznatih razloga nepovoljni.

- Rast BDP u prva tri kvartala ove godine bio je na nivou od oko 60 dsto, što nas svrstava među evropske zemlje sa najvećom stopom rasta. Ipak, činjenica je da je to dominantno rezultat rasta potrošnje prouzrokovane prilivom nerezidenata iz Rusije, Ukrajine i Turske. Rezultati u sektoru turizma i energetike su bolji nego u pretpandemijskom periodu, a treba reći da je uprkos neusklađenosti na tržištu rada došlo i do rasta zaposlenosti - kazala je Drakićeva.

Stigmatizacija privrede uništavala je privrednike i to više nikad ne sme da se desi, poručio je Spajić. Naglasio je i da će onaj ko plaća porez i pošteno radi imati maksimalnu podršku Vlade.

- Daćemo vetar u leđa svakom radu i pregalaštvu - kazao je premijer.

Namera Vlade je da smanji rizik privređivanja, te ističe da je povezivanje u veliko tržište od posebne važnosti.

Kada je reč o nedostatku radne snage, Spajić je kazao da će raditi na izmenama zakona kojim će se poslodavcima olakšati procedura da u toku sezone, ali i van nje, dođu da radnika.

- Svesni smo i da je bolovanje veliki problem. Nismo najbolesnija nacija, ali imamo podatak da Crnogorci najviše boluju u Evropi. Nažalost, i lekari su deo tog problema. Ali stavićemo duplu kontrolu - poručio je Spajić.

Osim toga, smatra i da je Crnoj Gori potreban arbitražni sud, koji bi bio napravljen zajedno sa privrednom komorom.

- Trebalo bi da popunimo tu rupu u pravosudnom sistemu. Jednog dana trebalo bi da preraste u međunarodni privredni sud - smatra premijer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu