DR JELENA BOROVINIĆ BOJOVIĆ ZA "NOVOSTI": Narod želi odlične odnose sa Srbijom

V. KADIĆ

10. 11. 2023. u 17:17

OBNOVA odnosa Beograda i Podgorice je počela i nadam se da će tako biti i sa Crnom Gorom i Srbijom. Odnosi treba da budu najbolji mogući. Narod to želi, i narod to zaslužuje.

ДР ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ БОЈОВИЋ ЗА НОВОСТИ:  Народ жели одличне односе са Србијом

Vlada Crne Gore

Ovo svoje uverenje dr Jelena Borovinić Bojović, predsednica Skupštine Podgorice potvrdila je i odabirom Beograda za prvu zvaničnu posetu.

- Poslala sam signal da otvaramo novo poglavlje odnosa utemeljeno na istorijatu međusobne upućenosti i bliskosti, kao i na potrebi razvoja svih oblika saradnje u interesu građana - kaže za "Novosti" Jelena Borovinić Bojović, koja je pre sadašnje pozicije kao pulmolog bila načelnica tog odelenja Kliničkog centra Crne Gore, potom ministarka zdravlja, a njeno ime postalo je poznato u regionu pre tri godine kada joj je pacijent bio blaženopočivši mitropolit Amfilohije.

Izjasnite se bez straha

ZBOG stalnog opiranja popisu od strane predstavnika bivše vlasti, oni time pojačavaju sumnje da su raniji podaci bili rezultat pritisaka, diskriminacije, itd. Popisni podaci su neophodni zbog kreiranja potrebnih strategija razvoja jedne zemlje, ali su važni i u kulturološkom i političkom smislu jer smo mi Srbi kao zajednica bili diskriminisani za vreme DPS režima, sve do pobede koju smo ostvarili 2020. godine. Jako je važno da se na popisu svi građani slobodno izjasne, bez osećaja straha i bilo kakvog pritiska, ističe naša sagovornica.

Kad se priseća tih dramatičnih trenutaka, ističe kako im je već prvog dana po dolasku u bolnicu, mitropolit saopštio da želi da ostane u Crnoj Gori, da zajedno sa narodom nosi krst u nevolji koja je zadesila čitav svet.

- I pored naših molbi i preporuka da se odmara i štedi snagu, danonoćno se molio za obolele - navodi dr Borovinić Bojović. - Biti u njegovoj blizini bilo je posebno duhovno iskustvo, neprocenjivo. A što je vremenska distanca duža, sve je jasnije koliko je blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio poseban. Izuzetna ličnost, jedna od centralnih našeg vremena. Duhovni gorostas, opravdano mnogo voljen u narodu. Nije bilo lako izboriti se onda sa svakojakim pritiscima. Velika je bila odgovornost lečiti naslednika trona Svetog Petra Cetinjskog.

Kada se sa duhovnog vratimo na politički teren i pitamo šta očekuje od nove Vlade Crne Gore, naša sagovornica odgovara - isto što i većina građana.

- Očekujemo stabilizaciju političkih prilika, konsolidaciju demokratije, reforme u pravosuđu i ekonomski boljitak koji je obećan. Nova većina ima jako uporište u parlamentu i podršku građana koju je dobila na izborima. Sada je vreme za rad i realizaciju programa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)