U PENZIJU SA 64 GODINE ŽIVOTA I 15 STAŽA: Inicijativa Unije sindikata o izmeni Zakona o PIO i razrešenju sudija Ustavnog suda

I. D. S.

01. 11. 2023. u 13:43

ČEKAJUĆI da Službeni list i zvanično objavi Odluku Ustavnog suda kojom se Zakon o PIO značajno menja, a uslov za sticanje penzije postaje gotovo nedostižan, Unija slobodnih sindikata već je pripremila inicijativu Vladi i Skupštini da se hitno usvoje izmene i dopune tog Zakona. Predložene izmene omogućile bi da se to pravo ostavri sa 64 godine života i 15 godina staža i za muškarce i za žene.

У ПЕНЗИЈУ СА 64 ГОДИНЕ ЖИВОТА И 15 СТАЖА: Иницијатива Уније синдиката о измени Закона о ПИО и разрешењу судија Уставног суда

USSCG

Unija slobodnih sindikata  spremila  je inicijativu da se po hitnom postupku na sednicama Vlade i Skupštine usvoje izmene i dopune člana 17 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

-Inicijativa podrazumeva da se usvoje izmene i dopune člana 17 Zakona PIO sa predlogom da iste glase da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 64 godine (muškarac i žena) i najmanje 15 godina staža osiguranja - navodi se u inicijativi Izvršnog odbora USSCG u cilju prevazilaženja stanja izazvanog, kako su rekli, nesavesnom i neodgovornom odlukom Ustavnog suda.

-Evidentno je da je položaj žena na tržištu rada ranjiviji i neravnopravan sa položajem muškaraca zbog ostvarivanja materinstva, zbog čega one u radnom veku ne mogu ispuniti jednak broj godina staža osiguranja kao muškarci. S obzirom na to da se Odlukom Ustavnog suda traži izjednačenje godina života kao uslova za odlazak u starosnu penziju, a kako se ne bi umanjilo postojeće pravo žena, predloženo je da se žene i muškarci izjednače na 64 godine i 15 godina staža osiguranja kao uslov za sticanje starosne penzije - navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, propisivanjem ovakvog uslova stvorio bi se i veći prostor za oslobađanje radnih mesta za mlađe generacije koje čekaju na zaposljenje.

Poziv

KAKO su najavili,  u narednih nekoliko dana podneće Vladi i Skupštini navedene inicijative uz obrazloženje. Takođe, USSCG poziva sve zainteresovane nevladine i druge organizacije da se pridruže njihovim inicijativama ukoliko podržavaju iznete stavove.

-Pri tome, takođe treba imati u vidu da brojne koleginice i kolege ne bi koristile ovu mogućnost zbog izuzetno niskih penzija, već bi se opredelili da ostanu na tržištu rada do sticanja krajnje starosne granice (66/67 godina) za prestanak radnog odnosa po sili zakona – navode sindikalci.

Ujedno, Izvršni odbor USSCG smatra da bi trebalo izmeniti i stav 2 člana 17 Zakona PIO kako bi se ženama i muškarcima omogućilo da ostvare pravo na starosnu penziju sa ispunjenih 40 godina staža osiguranja, bez uslovljavanja sa kumulativno ostvarenom starosnom granicom od 61 godine života kako je to trenutno propisano. U inicijativi se navodi da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 40 godina staža osiguranja, odnosno 30 godina staža osiguranja, od čega najmanje 20 godina efektivno provedenih na radnim mestima u sektorima metalo-prerađivačke i rudarske industrije na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Osim toga, sindikati će Skupštini podneti  i inicijativu za razrešenje sudija Ustavnog suda zbog nestručnog i nesavesnog obavljanja sudijske funkcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu