MANDIĆ UTEMELJEN U CRNU GORU: Knežević pročitao obrazloženje

V.K.

30. 10. 2023. u 14:42

NAKON minuta ćutanja za žrtve u izraelsko palestinskom ratu, predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Milan Knežević pročitao je obrazloženje za izbor Andrije Mandića za šefa parlamenta.

МАНДИЋ УТЕМЕЉЕН У ЦРНУ ГОРУ: Кнежевић прочитао образложење

V.K.

- Istrajan je, spreman da napravi ljudski kompromis za dobrobit zajednice i običnih ljudi. Ta istrajnost i spremnost, kad su svi u Crnoj Gori mislili da su naši barjaci otpora pali, je pokazala da imamo sinergije i dovoljno hrabrosti ali i mudrosti da u ovim godinama i decenijama političke borbe trasiramo put ravnopravnosti ali i da ponudimo ruku pomirenja. Mandić je svojim životom kao i sa svima nama iz nekadašnjeg DF-a dokazivao borbu. To trebate da poštujete, ne trebate da ga volite, niti da iskazujete izlive poštovanja, ali morate minimum poštovati dvodecenijski period bezkompromisne borbe,  kazao je on.

Knežević dodaje da su i Mandić i svi članovi ZBCG imali prilika da pokleknu i da postanu bezlične političke figure i blijede personifikacije srpskog naroda.

- Tako su tonule galerije navodnih Srba koji su kupljeni za stanove. Andrija Mandić ipak nikad nije bio spreman da trguje svojom ideologijom. Zato, poštovane kolege i crnogorska javnosti. Politika nije samo sirova pragmatičnost. Nije svakodnevna izdaja i prevara. Politika nije da se nađemo na kraju puta izdani prevareni i pokradeni - podvukao je Knežević.

Lider DNP-a dodaje da sve ono što je Mandić prošao 2016., montirani procesi, hapšenja, sudovi, govore o Mandićevoj nepokolebljivosti.

- Andrija Mandić je utemeljen u Crnoj Gori. Ovdese nalaze njegovi grobovi, kolevke njegovih potomaka. Andrija Mandić nema rezervne države i za razliku od mnogih on ima namjeru da svoj ljudski i politički kredibilitet ugradi u prosperitet ove države. On i naša koalicija vam šaljemo ruku pomirenja. Crne Gore nema bez Crnogoraca, Bošnjaka, Hrvata, Albanaca, ali Crne Gore nema ni bez Srba - kazao je on.

Dodaje da je DPS pokušao da predstavi srpski narod kao element sa kojim se treba obračunati.

- Zato mi predstavlja nemerljivo zadovoljstvo što će Mandić biti izabran za predsednika Skupštine kao prvi Srbin od 2006. godine koga nije glasala DPS sa svojim partnerima. Ovo nije pobeda DPS-a ili DF-a. Ovo je pobeda Crne Gore. Ovo nije Crna Gora na koju treba da se navikavate, već da živite u njoj. Da budete tolerantniji jer ste vladali 30 godina i nemoguće je da ste mislili da ćete vladati do sudnjega dana. Čim prije to shvatite i započnete katarzične procese, lakše ćete se implementirati u nove procese, jer ovakvi kakvi ste ni vama samima ne trebate, kazao je on.

Tvrdi da ne žele da prihvate realnost i da budu saradnici u građenju Crne Gore jer smeta što će Andrija Mandić, utemeljen u Crnoj Gori, biti predswdnik Skupštine a Srbin je.

- Razumem nervozu, ali me ne možete iznervirati. 2018. godine sam ležao u spuškom zatvoru kada su bili i lokalni i predsednički izbori na kojima je DPS pobedio. Zapitan nad daljim političkim delovanjem razmišljao sam vredi li nastaviti političku borbu protiv njih koji su dominirali. I onda, jedan moj cimer robijaš, za koga nisam ni verovao da zna te stihove, promrljao – nije važno odakle sam, samo je važno kuda putujem,  kazao je on.

Nije važno, dodaje, odakle je Mandić, ako će dostići cilj.

- Uveren sam da će dostojno obavljati funkciju predsednika Skupštine. Očekujem da i opozicija napravi iskorak i prihvatite ruku saradnje i glasate za Andriju Mandić. Biće to mali korak za vas ali veliki za crnogorsku demokratiju, zaključio je Knežević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave