RADOST KOD MANASTIRA, DECA SE DRUŽE SA MITROPOLITOM: U Cetinjskom manastiru počeo Dečji sabor Crne Gore (FOTO)

V.K.

02. 09. 2023. u 22:30

NAJVEĆA dečija manifestacija Mitropolije crnogorsko-primorske sabrala je danas više od 2000 dece iz svih krajeva Crne Gore, kao i goste iz Severne Makedonije.

РАДОСТ КОД МАНАСТИРА, ДЕЦА СЕ ДРУЖЕ СА МИТРОПОЛИТОМ: У Цетињском манастиру почео Дечји сабор Црне Горе (ФОТО)

Foto: Mitropolija Crnogorsko-primorska

Saboru je, kako prenosi sajt Mitropolije crnogorsko-primorske prisustvovao Dragan Radović, generalni direktor Direktorata za saradnju sa verskim zajednicama u Ministarstvu pravde Crne Gore, brojni gosti, među kojima i  poznata atletičarka Marija Vuković.

Foto: Mitropolija Crnogorsko-primorska

Mitropolit Joanikije je blagoslovio i otvorio ovo veliko sabranje, isističući da nema lepšeg dogadaja na planeti. 

- Gde se deca sabiraju oko svetinje, oko hrama, a naročito kod ćivota Svetoga Petra Cetinjskoga, tu su i anđeli Božiji sa njima i sveci Božiji, i svo nebo i sva zemlja, i sve što diše, sve se raduje! Draga deca, danas ste došli kod Svetog Petra Cetinjskog i kod Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca čije je detinjstvo bilo nešto malo drugačije od vašeg, ali vi ste krenuli njihovim stopama. Sveti Petar Cetinjski je od svoga detinjstva krenuo Hristovim stopama i vi idete putem Svetoga Petra Cetinjskog – takođe Hristovim stopama, besedio je vladika, naglasivši da to znači ići putem radosti, putem čovečnosti, putem ljubavi, putem dobra, pravde, istine, čestitosti i svega najlepšega na ovome svetu.

Prvi Pravoslavni dečiji sabor na Cetinju održan je 1999. godine i okupio je tada nešto više od 120 polaznika škola veronauke, svaki naredni je bio sve masovniji.

- Ovaj sabor se umnožio i došla su deca iz cele Crne Gore, a ako Bog da napravićemo još veći sabor pa da nam ovde dođu deca iz drugih srpskih zemalja i iz celog pravoslavlja. Biće to! Kada se sabiramo u crkvi, onda smo svi braća i sestre, bilo odakle da smo došli ako smo pravoslavni hrišćani, kršteni u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, od bilo kog naroda pod kapom nebeskom, ovde smo svi jedno i zajedno, braća i sestre. Svi srodnici po Duhu Svetome, po Božijem blagoslovu, Božijoj ljubavi i blagodati, poučio je mitropolit Joanikije.

- Ovde među nama je veliko ime našega sporta Marija Vuković, došla je da danas bude sa vama i nije došla da navijamo za nju, nego je došla da navija za vas deco. To je divno, a ja vama želim da uspete u životu i da se čuje za vas i da imate uzor. Ove devojčice da budu kao Marija Vuković, a dečaci da budu kao Novak Ćoković! Da dostignete takve rezultate u životu i da idete Božijim putem, to je najvažnije jer kad idete Božijim putem onda Gospod blagosilja da postignete velike rezultate u svome životu.

Nakon mitropolitovog pozdravnog slova usledila je dodela priznanja za veroučitelja godine. Ovogodišnja titula ”Veroučitelj godine”, jednoglasnom odlukom, pripala Vidosavi Živković iz Donje Gorice – Podgorica, koja “neprestano umnožava i svoje, kao i talante svojih đaka i koja pruža primjer kako se radosno i savjesno širi riječ Božija i obavlja apostolsko prizvanje vjeroučitelja”.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)