OTVOREN TRG OD ĆIRILICE U HERCEG NOVOM: Veru smo primili sa slovenskim pismenima (FOTO)

V.V.

16. 08. 2023. u 14:23

KONCERT duhovne muzike „Iznad istoka i zapada“, poruke vladike Zahumsko – hercegovačkog i primorskog Dimitrija, hercegnovskog predsednika Stevana Katića i jednog od osnivača „Trga od ćirilice“ protojereja stavrofora Radomira Nikčevića, označili su početak jubilarnog izdanja ove manifestacije.

ОТВОРЕН ТРГ ОД ЋИРИЛИЦЕ U ХЕРЦЕГ НОВОМ: Веру смо примили са словенским писменима (ФОТО)

Foto V.V.

Herceg Novi pored svoje lepote, svega što ima i što daje onima koji žive u njemu i koji dolaze u njega, nesebično daje i kulturu, kazao je protojerej stavrofor Nikčević istakavši da je jedan od takvih kulturnih događaja i Trg od ćirilice.

Veliko pregalaštvo i nadahnuće utkano je u deset godina spomena imena ćirilice u okviru ove manifestacije, rekao je vladika Dimitrije i podsetio da su „prve reči jednog predanja na ćirilici bile iz prologa jevanđelja“.

- Svetlost božija, svetlost Hristovog lika, blagodeti jevanđelja su nekako utkani u biće slovenskih naroda. Mi smo izašli iz mraka istorije tako što smo se opismenili i zajedno sa tim slovenskim pismenima, mi smo primili i veru. Zato su kultura i duhovnost kod nas nekako prirodno spojene i teško je razlučiti gde počinje jedno, gde završava drugo - reči su vladike Dimitrija.

Foto V.V.

 

On je apostrofirao i trud blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija oko Trga od ćirilice, a pohvalio je i doprinos organizatora i lokalne uprave.

Predsednik Herceg Novog Stevan Katić  potvrdio je da ova  jedinstvena manifestacija već deset godina okuplja oko ćirilice „ljude od vere i u veri, duhovnike, istoričare, književnike, umetnike“ pa predstavlja istinski veliki doprinos razvoju kulture i očuvanju kulturne baštine.

-Dok se na drugim mestima u crnoj Gori krišom pisala ćirilica, mi smo je vratili na

zvanične table i putokaze. Kroz vekove, Herceg Novi je dokazao svoj multikonfesionalni i multinacionalni identitet sa 89 crkava i manastira, a potom ga godinama oblikovao i jačao veze među ljudima. S posebnom pažnjom i ljubavlju negovana je pravoslavna vera koja je temelj postojanja još od osnivanja grada - istakao  je predsednik Katić. - Herceg Novi je čvrstu veru pokazao kada god je trebalo, sledeći put predaka koji su prkosili osvajačima, čuvali smo jezik i ćirilično pismo.

U programu „Iznad istoka i zapada“ nastupili su srpski kompozitor i pojac Ljubomir Manasijević i sopranistkinja Zorica Belić uz pratnju ansambla „Renesans“.

Trg od ćirilice trajaće do 29. avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024