HERCEG NOVI SVETKUJE: Obeležena slava osnivača grada

V.V.

15. 08. 2023. u 16:24

SLAVA osnivača Herceg Novog, Prenos moštiju Svetog arhiđakona Stefana proslavljena je arhijerejskom liturgijom u crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj, a večeras će biti otvoren i Trg od ćirilice.

ХЕРЦЕГ НОВИ СВЕТКУЈЕ: Обележена слава оснивача града

Foto: V.V.

Liturgiju je služio mitropolit Joanikije uz sasluženje vladike Zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, igumana Savinskog Makarija i hercegnovskog, kotorskog i tivatskog sveštenstva. Mitropolit Joanikije podsetio je da je po predanju kralj Tvrtko prvi Kotromanić posvetio grad Svetom Stefanu.

- O njegovom životu znamo samo ono što je veliko i uzvišeno, znamo samo o njegovom izboru za đakona među sedmoricom ostalih đakona. Očigledno bio je prvi, jer je zapisano da beše pun blagodati presvetog duha i da je odmah posle postavljenja na svoju svetu službu počeo da propovieda jevanđelje božije, da ide stopama Hristovim i da čini velika čudesa - kazao je mitropolit.

Potom je pohvalio rukovodstvo Opštine Herceg Novi i nastojanje da ovogodišnji Trg od ćirilice počne upravo na slavu osnivača grada. Posebno je zahvalio predsedniku grada Stevanu Katiću na više puta iskazanoj podršci sveštenstvu, crkvama i njihovoj obnovi, a naročito za podršku u organizaciji kulturnih aktivnosti u saradnji sa crkvenom opštinom.

Vladika Dimitrije besedio je o hrišćanskim vrednostima koje treba da sledi i njima se nadahnjuje svaki čovek.

Velikom broju vernika pridružili su se i potpredsednici opštine Mirko Mustur i Miloš Konjević, konzul Republke Srbije u Herceg Novom Mićo Rogović, Generalna konzulka Crne Gore u Republici Srbiji Nevenka Ćirović i predsednik Skupštine opštine Tivat Miljan Marković…

Trg od ćirilice počeće večeras u porti crkve Svetog Spasa na Toploj, osim episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija govoriće jedan od osnivača i predsednik UO Trga od ćirilice, protojerej stavrofor Radomir Nikčević i predsednik Opštine Stevan Katić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! SPAJIĆ JAVNO PRIZNAO: Nikakav problem nije, glasaćemo za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici