OVDE JE NASTALO MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE:U Bijelom Polju obeležena slava hrama Svetih apostola Petra i Pavla, hiljade ljudi u litiji

Марија Стевановић
Marija Stevanović

12. 07. 2023. u 20:38

VERNICI u Bijelom Polju danas su svečano obeležili Petrovdan, slavu hrama Svetih apostola Petra i Pavla.

ОВДЕ ЈЕ НАСТАЛО МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ:У Бијелом Пољу обележена слава храма Светих апостола Петра и Павла, хиљаде људи у литији

M. S.

Tim povodom u ovom hramu je služena sveta arhijerejska liturgija, koju su predvodili episkop dizeldorfski i cele Nemačke Grigorije, administrator Mitropolije zagrebačko - ljubljanski Kirilo i vladika budimljansko - nikšićki Metodije.

Nakon toga, u 18 sati ulicama grada krenula je tradicionalna velika Petrovdanska litija, koju se predvodile vladike i sveštenstvo SPC.

Crkva svetih Petra i Pavla, jedan od najtarijih hramova sagrađena je u 12. veku. Za potrebe hrama pisano je čuveno Mi­ro­sla­vlje­vo je­van­đe­lje, najvažnije delo slovenske pismenosti koje se nalazi u Uneskovoj listi „Pamćenje svijeta”.

Prema natpisu uklesanom iznad ulaznih vrata crkvu je podigao humski knez Miroslav, brat Stefana Nemanje, a smatra se da je sagrađena 1196. godine. Petrova crkva je bila dugi niz godina sedište humske episkopije, a pr­vi epi­skop u njoj bio je Sa­va, dru­gi sin kra­lja Ste­fa­na Pr­vo­ven­ča­nog.

Za vreme vladavine Turaka, 1691. godine ova crkva je bila nasilno pretvorena u džamiju, koja je postojala sve do oslobođenja Bijelog Polja od Turaka 1912. godine.

U Bijelom Polju u toku je druga po redu kulturna manifestacija "Dani Svetih Petra i Pavla" u sklopu koje je organizovano nekoliko akcija za gradnju Duhovnog centra  "Dom Miroslavljevog jevanđelja" .


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave