NOVI KORAK KA REAKTIVIRANJU AERODROMA U BERANAMA: Privatno javno partnerstvo recept za letove

Марија Стевановић
Marija Stevanović

10. 06. 2023. u 09:48

NOVI logo aerodroma je spreman - uskoro ćemo objaviti sledeće korake u javno-privatnom partnerstvu (JPP)!

НОВИ КОРАК КА РЕАКТИВИРАЊУ АЕРОДРОМА У БЕРАНАМА: Приватно јавно партнерство рецепт за летове

M. S.

Ovo je na svom fb nalogu napisao investitor iz Nemačke, vlasnik kompanije Elite private jet service Majk Štajnmiler, koji je tako otkrio model po kojem će biti reaktiviran nekadašnji civilni, a potom vojni aerodrom u Beranama, odakle su Beranci civlnim letovima odlazili u svet pre više od šest decenija.

Štajnmiler, nekadašnji vojni pilot, inače beranski zet, prve korake ka aktiviranju aerodroma, preduzeo je pe nekoliko godina, ali su prvi ozbiljni pomaci napravljeni pre godinu dana njegovim neposrednim kontktima sa čelnicima Vkade Crne Gore i Opštine Berane.

-Ovde, u Beranama, napravljen je prvi korak ka realizaciji istorijskog projekta za Crnu Goru i Berane o vraćanju u funkciju lokalnog aerodroma, kazao je nedavno nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Vlade Crne Gore, Opštine Berane koju je predstavljao predsednik Vuko Todorović i kompanije Elite private Dritan Abazović, predsednik Vlade Crne Gore. On je istakao da će država i Opština sa investitorom učiniti sve da se neophodne procedure za realizaciju projekta aero-park završe u najkraćem roku, na zakonski i transparentan način.

AKTERI

Najavom privatno-javnog partnerstva u projektu "er parka", Štajnmiler je bez sumnje stavio do znanja da je napravljen još jedan korak u realizaciji projekta koji bi značio mnogo ne samo za berane već celu Crnu Goru.

Ko će biti partneri u projektu, znaće se uskoro, sli, nema sumnje da će u njemu jedan od njih biti Vlada Crne Gore. Da li će se među njima naći i opština Berane, ostaje da se vidi.

-Poslovni model aerodroma bi se bazirao na putničkim i teretnim letovima, kao i letovima protivpožarnih aviona, a obuhvatao bi i dve fabrike za hranu i nano-solar tehnologiju. Osim toga, kompanija za preradu hrane u Beranama, proizvodila bi za Svetski program protiv gladi Ujedinjenih nacija. U drugoj fabrici bi se radilo u okviru programa nano-solar tehnologije. Proizvodnja će biti potpuno automatizovana - kazao je Štajnmiler, čija bi kompanija uz podršku jedne američke kompanije, radove na ovom projektu uspela da završi za oko godinu dana od dobijanja koncesija.

Ulaganja u ove projekte bi bila "teška" oko 100 miliona evra, a zaposlenje bi našlo između 300 i 400 radnika.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)