MILATOVIĆ DA POTPIŠE: Apel udruženja boraca predsedniku Crne Gore

V.K.

27. 05. 2023. u 08:08

Udruženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore zatražilo je od predsednika države Jakova Milatovića da ne poklekne pod pritiscima pojedinih nevladinih organizacija i da potpiše dugo čekani zakon o boračkoj i invalidskoj zaštiti, koji je usvojila Skupština Crne Gore glasovima 41 poslanika.

МИЛАТОВИЋ ДА ПОТПИШЕ: Апел удружења бораца председнику Црне Горе

M.S.

- Apel upućujemo Milatoviću zbog prethodne reakcije Akcije za ljudska prava (HRA) Tee Gorjanc Prelević da, po uzoru na bivšeg predsednika Mila Đukanovića, ne potpiše usvojeni predlog zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, već da ga posle predstojećih parlamentarnih izbora vrati novom sazivu Skupštine, od kojeg ta nevladina organizacija očekuje da ispravi navodnu nepravdu i diskriminaciju počinjenu članom 17a pomenutog zakona kojim se, prvi put, propisuju prava porodica civilnih žrtava rata u NATO bombardovanju teritorije Crne Gore 1999. godine, ali ne i prava porodica civilnih žrtava iz Crne Gore u slučaju otmice u Štrpcima 1993. godine, a koje po HRA treba da imaju isti zakonski status - kaže predsednik Udruženja boraca Radan Nikolić.

Borci podsećaju da je "svaki zakon, pa i ovaj, podložan naknadnim izmenama i dopunama i proceni nadležnih organa da li sadrži diskriminatorske, nezakonite i neustavne odredbe".

ČEKANjE

Prošli su zakonski rokovi za usvajanje propisa koji su usvojeni u Skupštini Crne Gore u periodu nakon što je bivši predsednik države raspustio ukazom. Sačekaću konstituisanje novog saziva parlamenta, poručio je Milatović.

- Čemu onda atak HRA na usvojeni predlog zakona o izmenama zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti u celini, a što je na štetu korisnika prava iz tog zakona - ranjive populacije: boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova porodica palih i umrlih boraca, vojnih invalida i civilnih invalida rata koji od tog zakona, posle dvadeset godina od njegovog donošenja prvi put očekuju veću brigu države kroz veća primanja i dodatna prava? Gorjanc Prelević koja, bez reakcije države, krajnje drsko i neutemeljeno decenijama predstavlja Crnu Goru kao zločinačku državu, njene pripadnike JNA iz devedesetih kao drumske razbojnike, a srpski narod kao remetilački faktor u regionu, navodi se u pismu boraca, učesnika ratova devedesetih godina prošlog veka.

Akcija za ljudska prava protestuje zbog toga što su poslanici Skupštine Crne Gore usvojili izmene pomenutog zakona apelujući na Jakova Milatovića da ga ne potpiše već da ga posle izbora 11. juna vrati novom sazivu Skupštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)