GAŠENJE INSTITUTA JE GAŠENJE HERCEG NOVOG: Najavljen veliki prvomajski sindikalni protest

V.V.

26. 04. 2023. u 15:03

Radnici Instituta Igalo već četiri meseca ne primaju platu, situacija je alarmantna, a poruka iz Vlade da ni pomoć niti pozajmicu neće obezbediti ovoj renomiranoj zdravstvenoj ustanovi.To je povod za protest zakazan za 1. maj u organizaciji Sindikata Instituta i Unije slobodnih sindikata, a uz podršku brojnih drugih sindikalnih organizacija iz Crne Gore.

ГАШЕЊЕ ИНСТИТУТА ЈЕ ГАШЕЊЕ ХЕРЦЕГ НОВОГ: Најављен велики првомајски синдикални протест

Foto: V.V.

Okupljanje je planirano u podne na parkingu kod druge faze Instituta. Učesnici protesta potom će magistralom krenuti do stare zgrade gde će im se obratiti predstavnici sindikalnih organizacija.

Predsednica Sindikata Instituta dr Marija Obradović objašnjava da je situacija do te mere teška da su radnici gladni, a protest organizuju da bi se njihov apel čuo i sačuvao Institut jer se sve češće priča o njegovom gašenju.

Borba za očuvanje Instituta bez građana Herceg Novog nije moguća, pa u Sindikatu i na ovom protestu očekuju podršku.

– Do sada smo stvarno imali podršku građana i Herceg Novog i Crne Gore, ali nam je u ovom trenutku jako potrebno da budu tu. Za većinu je 1. maj neradni dan, pa će ljudi imati priliku da prošetaju i pomognu nam. Vrlo dobro znamo koliko Institut znači opštini Herceg Novi i šta bi se dogodilo da i poslednja u nizu velikih firmi propadne, kao što se to dogodilo sa HTP Bokom, Brodogradilištem i slično – kazala je dr Obradović i još jednom potvrdila ocenu da bi gašenje Instituta značilo i gašenje Herceg Novog.

Podsetićemo, od 2. maja počinje realizacija norveškog programa. Pacijenti iz te skandinavske zemlje u Institut dolaze duže od četiri decenije. Program će i ove godine trajati do oktobra i svi će dobiti uslugu i terapije zbog kojih se godinama vraćaju u Igalo, iako su uslovi za rad zaposlenih sve teži. Posebno u svetlu činjenice da sve češće neko od zaposlenih napušta kolektiv. Ne bez žaljenja, ali nezadovoljni, poniženi, uvređeni nebrigom i nedostatkom istinske dobre volje da se problemi koji su rešivi konačno i prevaziđu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)