SAMO DA MILO NE POBEDI: DF voljan da podrži Milatovića i Bečića, ali očekuje od njih podršku Mandiću

V.K.

01. 03. 2023. u 07:46

STEŽE se obruč oko aktuelnog šefa države Mila Đukanovića koji je još jednom istakao kandidaturu na predsedničkim izborima 19. marta.

САМО ДА МИЛО НЕ ПОБЕДИ: ДФ вољан да подржи Милатовића и Бечића, али очекује од њих подршку Мандићу

V.K.

Juče je jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević izjavio da očekuje od Jakova Milatovića (Evropa sad) i Alekse Bečića (Demokrate) da u drugom krugu izbora podrže predsedničkog kandidata DF Andriju Mandića.

- Saopštio sam da ćemo mi kao Demokratski front i kao koalicija "Za budućnost Crne Gore" u kampanji pozvati sve kandidate koji su protiv Mila Đukanovića, liše DraginjeVuksanović Stanković, da sednemo za sto i da potpišemo sporazum. Ukoliko u drugi krug uđe Aleksa Bečić mi ćemo podržati Aleksu Bečića, a ukoliko uđe Milatović, podržati njega. Ali tražimo i od Milatovića i od Bečića da podrže Andriju Mandića - kazao je Knežević, pozivajući Bečića i Milatovića da sednu za sto sa Mandićem i parafiraju sporazum u kojem će podržati anti-DPS kandidata koji se nađe u drugom krugu predsedničkih izbora.

Predstojeći izbori održavaju se u atmosferi dubokih podela u narodu, ali i institucionalne krize, a poseban problem predstavlja nesređeni birački spisak. U njemu se, prema poslednjim podacima MUP-a nalazi 543.175 građana, što je za 3.149 birača više u odnosu na poslednje parlamentarne izbore. Prema Zavodu za statistiku u Crnoj Gori živi 620.000 stanovnika, što govori da su oko 88 procenata građana - birači! Odnos broja birača i stanovnika u zemljama Evropske unije, kao što je poznato, u proseku je 70 odsto. U Centru za monitoring, koji se godinama bavi analizom i praćenjem izbora, ističu da upravo nesrazmera između broja birača od ukupnog broja stanovnika Crne Gore i duplo upisani birači predstavljaju glavni problem biračkog spiska.

- Suština priče o biračkom spisku je u reformi registra prebivališta i zaštiti od nelegalnog posedovanja državljanstva druge države, ali ti reformski zahvati se prosto nisu desili - saopštila je Milena Gvozdenović iz Centra za demokratsku tranziciju. - Ovde je najkrupniji problem u tome što postoji jedan broj osoba koje nisu odjavile prebivalište prilikom odlaska u inostranstvo na duže vreme, te su glasali na izborima iako samo fiktivno ispunjavaju uslov prebivališta.

POTVRĐENE JOŠ DVE KANDIDATURE

DRŽAVNA izborna komisija potvrdila je predlog kandidature za izbor za predsednika Crne Gore Jakovu Milatoviću (Evropa sad) i Aleksi Bečiću (Demokrate). Podgoričkom influenseru Jovanu Raduloviću Jodžiru broj validnih potpisa je 5.488 ali mu nedostaje 2.613 koje će morati da sakupi u roku od 48 sati. DIK je odbio predlog kandidature Nikšićanina Željka Matijaševića koji nije uspeo da ispuni neophodne uslove.

Ona upozorava da nisu retki slučajevi da se delovi dijaspore koji inače ne žive u Crnoj Gori i suštinski ne ispunjavaju rezidencijalni uslov masovno organizuju i dolaze da glasaju. I upravo je ovih dana Emira Ličina, predsednica eMDe alijanse, zajednice crnogorskih udruženja u Nemačkoj, pozvala crnogorsku dijasporu da "počne da planira odlazak na izbore 19. marta u što većem broju, kao nikada do sada, da punim kapacitetima pruži podršku procrnogorskim kandidatima". Upravo su glasovi crnogorske dijaspore minulih predsedničkih i parlamentarnih izbora bili "vetar u leđa" Milu Đukanoviću i njegovom režimu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega