OGRANIČIO IH BUDŽET: Isplata obećanog avansa za Institut Igalo sada ipak nije moguća

V.V.

28. 02. 2023. u 14:31

NA sednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Vuk Kadić objasnio je da zbog plana potrošnje budžetskih sredstava u izbornoj godini Fond trenutno nije u mogućnosti da isplati avans od 1,2 miliona evra Institutu "Dr Simo Milošević“.

ОГРАНИЧИО ИХ БУЏЕТ: Исплата обећаног аванса за Институт Игало сада ипак није могућа

Foto: V.V.

Prema rečima dr Kadića u pitanju je tehnička stvar, odnosno ograničavajuća budžetska sredstva.

- Postoji plan potrošnje budžetskih sredstava u prvoj polovini godine koje je definisalo Ministarstvo finansija, koji je posebno definisan u izbornoj godini i imamo pravo da utrošimo 40 odsto sredstava tokom prve polovine godine. Fond zdravstva  sa ovakvim ograničenjima, nije u mogućnosti da isplati avans od 1,2 miliona. Ukoliko se nađe način da ta sredstva dodatno obezbedi Ministarstvo finansija, mi ćemo to uplatiti - rekao je Kadić.

On je dodao i da bi uplata avansa Institutu značila da bez uplata u naredna tri meseca ostaju svi ostali koji imaju ugovor sa Fondom.

– Plaćamo i Institutu i do juče bolnici u Meljinama, kao i svim drugim privatnim zdravstvenim ustanovama koje imaju ugovor sa Fondom i za period do 22. februara imamo oko pola miliona evra. Kada bi sva ta sredstva isplatili mi ne bismo imali za Institut “Dr Simo Milošević” a da ne kažem da bi sve ostale privatne zdravstvene ustanove sa kojima Fond ima ugovor ostale bez uplata naredna tri meseca - rekao je Kadić odgovarajući na pitanje poslanice dr Tamare Vujović.

To  su razlozi, zaključio je Kadić zbog kojih je dok se ne nađe rešenje povučena ova tema sa sednice Vlade. 

Podsetićemo, zbog situacije u kojoj se već dugo nalaze radnici Instituta svakog radnog dana organizuju polučasovne proteste. Za 3. mart zakazali su protest na graničnom prelazu Debeli brijeg  i pozvali i građane da im se pridruže. Zaposleni u ovoj ustanovi još nisu primili decembarske zarade a tražili su između ostalog da se za 50 odsto povećaju cene usluga koje nisu menjane od 2009. godine. Odobreno je povećanje od samo 17 odsto. 

Informacija o problemima Instituta biće prva tema za sutra zakazane sednice SO Herceg Novi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)