OSTAVKA, PA NOVA FUNKCIJA: Tužilački savet izabrao Tatjanu Begović za V.D. višeg državnog tužioca

I. D. S.

09. 02. 2023. u 08:40

KAKO na sednici Tužilačkog saveta nijedan od dva kandidata nije dobio potrebnu podršku za mesto VDT-a, TS je juče doneo odluku da u narednih šest meseci na čelu Vrhovnog državnog tužilaštva bude tužiteljka, a do juče i članica tog saveta, Tatjana Begović.

ОСТАВКА, ПА НОВА ФУНКЦИЈА: Тужилачки савет изабрао Татјану Беговић за В.Д. вишег државног тужиоца

Mina

Izabrana je većinom glasova, ali je zakonitost izbora doveden u pitanje i pre glasanja. Sa sedam glasova "za", od ukupno 11, na mesto v. d. VDT-a biće narednih šest meseci.

Novoizabrana VDT, do juče je bila član Tužilačkog saveta, ali kako bi se uklonile zakonske prepreke da bude izabrana na tu funkciju, TS je zaključio sednicu na kojoj je konstatovana njena ostavka, te odmah započeo novu. Prilikom glasanja, uzdržan je bio samo Stevo Muk, koji je tokom sednice i najavio takav stav, smatrajući da je činjenica da je Begovićeva više od godinu član TS-a, što "može biti protivno Zakonu o državnom tužilaštvu".

Da tužiteljka Begović ne može biti na funkciji za koju je imenovana, uoči sednice, kada se i spekulisalo da bi mogla biti izabrana, poručio je i bivši sekretar Ministarstva pravde, član predsedništva Pokreta "Evropa sad" Andrej Milović.

- Senku na ovaj proces baca činjenica da se član TS unapređuje na mesto v. d. VDT za vreme svog mandata u TS, što je protivzakonito iako se radi o vršiocu dužnosti. Ne smemo zaboraviti da je i prethodna v. d. VDT upravo preko tog statusa protivzakonito obezbedila stalno mesto u VDT iako je bila v. d. - poručio je Milović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista