TOPLIFIKACIJA PLJEVALJA OD JAVNOG INTERESA: Sednica Skupštinskog odbora održana u najzagađenijem gradu Crne Gore(FOTO)

M. D.

10. 01. 2023. u 19:27

VLADA Crne Gore će toplifikaciju Pljevalja proglasiti projektom od javnog interesa.

ТОПЛИФИКАЦИЈА ПЉЕВАЉА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА: Седница Скупштинског одбора одржана у  најзагађенијем граду Црне Горе(ФОТО)

Foto: M.Drobnjak

To je kazala je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović na sednici Skupštinskog odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje koja je održana u Pljevljima. Ministarka je rekla da su u Vladi svesni da kratkoročnim merama ne mogu rešiti problem zagađenosti vazduha u Pljevljima.

- Ne smatramo da smo na taj način u bitnoj meri ovaj problem suzbili, ali to su neki bitni koraci u pravcu definisanja onoga što je jedini način da rešimo pitanje zagađenosti, a to su dugoročne sistemske mere, koje je trebalo preduzeti pre deceniju ili dve, ali mi ne bežimo od toga - dodala je ministarka Novaković Đurović.

Ona je istakla da Vlada priprema dokumentaciju da toplifikaciju Pljevalja proglasi projektom od javnog interesa. Novaković Đurović je rekla da će korišćenje uglja za loženje zabraniti kada budu mogli građanima da ponude alternativno rešenje.

Foto: M.Drobnjak

Ana Novaković Đurović

 

Odbor Skupštine CG za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje na sednici održanoj u Pljevljima doneo je niz zaključaka. U njima se pozdravlja odluka Vlade da projekat toplifikacije Pljevalja proglasi projektom od javnog interesa.

- Odbor afirmiše Elektroprivredu CG da projekat ekološke rekonstrukcije TE „Pljevlja“ realizuje u najkraćem mogućem roku. Odbor je preporučio lokalnoj upravi u Pljevljima da uporedo sa izgradnjom magistralnog toplovoda otpočne realizaciju sekundarne toplovodne mreže u gradu - navedeno je u zaključcima.

Takođe, Odbor poziva Upravu za javne nabavke da intezivira postupke faze dva i tri magistralnog toplovoda i preusmeri više sredstava iz kapitalnog budžeta za ove namene.

-Odbor poziva ekološkog inspektora da za narednu sezonu grejnu 2023/2024 donese rešenje o zabrani prodaje uglja za domaćinstva i pravna lica u Pljevljima ako je obezbeđen alternativni vid za zagrevanje, navedeno je u jednom od zaključaka uz opasku da se ovaj zaključak teško može sprovesti u narednoj grejnoj sezoni ali da su ovi zaključci u nacrtu i da se mogu menjati.

Foto: M.Drobnjak

 

Odbor je apelovao da se naredne grejne sezone pokuša staviti van pogona kotlarnica u Skrelićevoj ulici u Pljevljima.

-Odbor afirmiše odluke EPCG o popustima na utrošenu električnu energiju tokom grejne sezone i predlaže da isto bude i naredne grejne sezone. Odbor pozdravlja aktivnosti lokalne uprave u vezi zamene stolarije i ugradnju termofasafda kao i subvencionisanje nabavke peleta i preporučuje lokalnoj upravi da se poveže sa Eko fondom i da za ove aktivnosti udvostruči sredstva za narednu godinu. Odbor poziva Vladu da opredeli sredstva za nabavku toplotnih pumpi za ona domaćinstva koja za zagrevanje koriste ugalj - navedeno je u zaključcima Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje nakon sednice od odžane u Pljevljima.  

 

Sastanak bez predstavnika Opštine

Predsednica Odbora Tamara Vujović kazala je da su građani sve svesniji koliko je važno pitanje životne sredine za kvalitet i dužinu njihovog života. Ona je naglasila da nijedan predstavnik lokalne samouprave nije došao na sastanak.

-Predstavnici Opštine Pljevlja nisu iskazali interesovanje da prisustvuju sastanku, iako smo mi gosti u njihovoj kući. Tu prepoznajemo znak nesaradnje. Mislim da su oni karika koja nedostaje i da to ide na štetu građana - kazala je Vujović.

 

BONUS VIDEO - ZBOG NAPADA NA LEKARE HITNE: U Crnoj Gori protesti zaposlenih u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!