PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Zagađen vazduh skraćuje životni vek Pljevljaka za dve i po godine

M. D.

09. 01. 2023. u 21:00

ZAGAĐEN vazduh skraćuje očekivani životni vek Pljevljaka za dve i po godine, kazao je Borko Bajić, specijalista higijene u Institutu za javno zdravlje CG (IJZCG).

ПОРАЖАВАЈУЋА СТАТИСТИКА: Загађен ваздух скраћује животни век Пљевљака за две и по године

Foto: M.Drobnjak

Zagađen  vazduh, naročito u najzagađenijim opštinama skraćuje životni vek.

-Neposredno ne, ali dugotrajnim izlaganjem zagađujućim materijama svakako može. Imamo podatke koje obajvljuje Evropska agencija za zaštitu životne sredine na osnovu naših mernih stanica naročito o česticama promera 2,5 azot dioksida i ozona, ta brojka se kreće oko 920 za Crnu Goru za 2022. godinu - istakao je specijalista higijene u IJZCG Borko Bajić. - Od tog, ukupnog trajanja života koji se očekuje, zagađenje vazduha u Pljevljima utiče na smanjenje tog očekivanog trajanja oko 2,5 godine, u Nikšiću oko 1,5 godinu, a u Podgorici oko osam meseci.

Gordana Đukanović iz Agencije za zaštitu životne sredine kazala je da su i pre 10 godina upozoravali na ugrožen kvalitet vazduha i od tada ništa posebno nije urađeno. Ona je rekla da je toplikfikacija krajnji projekat koji bi doveo do poboljšanja kvaliteta ali i taj projekat zahteva širu, međuresornu saradnju, a ozbiljnost u realizaciji tog projekta podrazumevala bi inkluzivan pristup. Kako je istakla, mera koju je preduzela EPCG, subvencija za plaćanje električne energije, zaista je stimulativna mera. To je, napominje, pohvalno i stimulativno. Objasnila je da što se nabavke prečišćivača vazduha tiče, objektivno takva aktivnost zahtevala bi mnogo širu procenu i ocenu. Đukanović navodi da komercijalni prizvodi odneti u Pljevlja predstavljaju više simboličan čin, koji pokazuje da Vlada želi da pomogne.  

- Nema kratkoričnih mera koje bi mogle da dovedu do drastičmog smanjenja koncentracije zagađujućih materija, kada su u ovako velike koncengracije u pitanju - naglasila je Đukanović. 

Sednica skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje povodom stanja životne sredine uslovljenom zagađenjem vazduha u Pljevljima biće održana u utorak u toj opštini. Iz Skupštine je saopšteno da će sastanak, na temu „Problem aerozagađenja u Pljevljima – što su prioriteti ekološke države?“, otvoriti predsednica Odbora Tamara Vujović i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Sastanku će, navodi se, prisustvovati predstavnici Odbora za za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Opštine Pljevlja, Agencije za zaštitu životn sredine, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Centra za ekotoksikološka istraživanja, Instituta za javno zdravlje, Ekološke inspekcije.

Kako se dodaje, prisustvovaće i predstavnici Elektroprivrede Crne Gore, Rudnika uglja, Eko fonda, Termoelektrane Pljevlja, i nevladinih organizacija Breznica, Ozon i Grin Houm.

Predsednica Odbora za turizam i ekologiju, poljoprivredu i prostorno planiranje Tamara Vujović kazala je da sastanak u Pljevljima povodom alarmantnog zagađenja vazduha nije plod pritiska javnosti i NVO-a. Objasnila je da su se na to odlučili kako bi pokazali da nijesu puki posmatrači. Ne očekuje revolucionarna rešenja, ali smatra da će odluke imati dugoročni efekat. Sastanak će biti održan u sali Centra za kulturu u Pljevljima, u utorak u 11 sati.

 

BONUS VIDEO - "VESELI SE SRPSKI RODE": Snimak profesora koji u Tuzima peva izazvao haos na društvenim mrežama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu