NOVAC ZA LEČENJE OD DUVANA I ALKOHOLA: Zdravstvo u Crnoj Gori na klimavim nogama, ponovo pokrenuto pitanje ukinutih doprinosa na osiguranje

Z. Z.

30. 11. 2022. u 07:22

OD početka godine, odlukom Vlade Zdravka Krivokapića doprinosi na zdravstveno osiguranje nisu više bili sastavni deo zarade.

НОВАЦ ЗА ЛЕЧЕЊЕ ОД ДУВАНА И АЛКОХОЛА: Здравство у Црној Гори на климавим ногама, поново покренуто питање укинутих доприноса на осигурање

Foto P. Milošević

U međuvremenu brojne su bile kritike na taj potez, između ostalog da je time urušen zdravstveni sistem. Sada se čuju inicijative da se doprinosi opet vrate, a to će razmotriti i skupštinski odbori.

Aleksandar Damjanović, ministar finansija, poručuje da izvršna vlast ne razmatra vraćanje doprinosa na obavezno zdravstveno osiguranje. Kaže da će pre bilo kakve odluke konsultovati Ustavni sud i naglašava da iako se vrate u finansijski sistem, te doprinose plaćaće samo oni sa zaradama višestruko većim od prosečne.

- Kako god, moraće da se razgovara sa socijalnim partnerima, koji tvrde da novca za zdravstveni sistem ima. Nema sumnje da je odluka o ukidanju obaveznih zdravstvenih doprinosa bila loša. Sada je došla na naplatu - budžet je - kaže ministar finansija - opterećen za oko 200 miliona evra, a održivost javnog zdravlja pod znakom pitanja.

Maja Vukićević, poslanica DF-a, najavila je da će se o eventualnom vraćanju doprinosa za zdravstvo razgovarati i na skupštinskim odborima.

- Ukoliko je zaista program Evropa sad doveo do teške situacije u javnom zdravstvu, onda se mora tražiti način da se te finansije nadomeste, ali voditi računa da se zarade građana ne smanjuju, već da se pronađe drugi način za finansiranje zdravstvenog sistema - navela je Vukićevićeva.

I Vladimir Dobričanin, iz Ujedinjene Crne Gore, saglasan je da treba naći model za finansiranje, ali ne preko zarada zaposlenih.

- Mi možemo deo akciza koji se odnose na duvan, slatka pića, na alkohol, generalno sve ono što šteti zdravlju, da taj deo ide u budžet za zdravstvo - poručio je Dobričanin.

U DPS-u kažu da su i pre ukidanja doprinosa upozoravali da će zdravstveni sistem biti u nezavidnoj situaciji.

- Povećanje zarada ukidanjem doprinosa bio je marketinški trik. A sada priča o ponovnom uvođenju doprinosa uticala bi na smanjenje plata - stav je opozicionog DPS-a.

Aleksandar Damjanović, Foto skupstina-me

Bivši ministar ekonomskog razvoja, sada jedan od lidera Pokreta Evropa sad, ističe da optužbe o ugrožavanju zdravstvenog sistema zbog ukidanja doprinosa nisu utemeljene.

- Povećane su zarade zbog ukidanja doprinosa, ali i Fond zdravstva je dobio budžetom za ovu godinu više novca, kroz budžet i rebalans dobio istorijski najviše novca - naveo je Milatović.

Interpretacija

U MEĐUVREMENU, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić demantovao je navode pojedinih medija da je najavio vraćanje doprinosa na zdravstveno osiguranje. To je, poručio je, pogrešna interpretacija njegove izjave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)