SMETA IM I VARHELJI: U DPS-u sve nervozniji, gube poverenje u evropske zvaničnike

V. KADIĆ

17. 10. 2022. u 07:00

NEDELjU dana do lokalnih izbora u više crnogorskih opština, zakazanih za 23. oktobar, primetna je sve veća nervoza u Demokratskoj partiji socijalista, kod njenog lidera Mila Đukanovića i njegovih saboraca iz vrha stranke.

СМЕТА ИМ И ВАРХЕЉИ: У ДПС-у све нервознији, губе поверење у европске званичнике

Foto Tanjug

Prvi put im je zasmetao i evropski komesar Oliver Varhelji koji je ocenio da "potpisivanje ugovora kojim se regulišu odnosi Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve nije negativno uticalo na reforme i izveštaj o napretku Crne Gore".

Đukanovićevi socijalisti podsećaju da nije prvi put da se Varhelji tako odnosi prema Crnoj Gori. - Ubrzo po stupanju na dužnost, ukinuo je organizacionu jedinicu za Crnu Goru pripojio je jedinici za Srbiju - kaže Andrija Nikolić, poslanik DPS.

Prema diplomatskim izvorima iz Brisela, Varhelji je nedavno obrisao Crnu Goru i sa spiska zemalja korisnica finansijske pomoći EU za zbrinjavanje izbeglica, iako su sredstva za to navodno već opredeljena. Isti izvori tvrde da se do poslednjeg trenutka svojski trudi da za Srbiju ublaži negativnu ocenu iz izveštaja.

Šef držve i prvi čovek DPS ubeđen je da će, uprkos svemu, u većini gradova uspeti da sačuva vlast. Na konvenciji na Žabljaku Đukanović je rekao da je od 30. avgusta 2020. zaustavljen razvoj države.

- Dobili smo svekoliko upropašćavanje svega vrednog i mukotrpno stvaranog tokom 30 godina. Kada bih jednom rečenicom definisao politiku koja je karakterisala rad dveju vlada tokom poslednje dve godine kazao bih da je u pitanju iskompleksirani revanšizam - rekao je Đukanović na konvenciji liste "Prava stvar, koalicija radimo i razvijamo Žabljak - DPS, SD".

Foto AP

Đukanović veruje da će odmah nakon 23. oktobra, Skupština Crne Gore sebi skratiti mandat i da će vanredni parlamentarni izbori biti u januaru, pa ćemo na njima dobiti novu odgovornu, kompetentnu i dobru Crne Gore posvećenu vladu. Na konvenciji u Pljevljima ocenio je da sve pokazuje da je vreme za parlamentarne izbore.

OŠTRI NAPADI NA ABAZOVIĆA

- OVA vlada koju vodi Dritan Abazović, koja je oborila sve ranije neslavne rekorde u pogledu dužine trajanja, sa najkraćim je vekom trajanja u istoriji politike u Crnoj Gori - kaže Milo Đukanović.

- Trajala je ukupno 113 dana. Međutim, to očigledno ne smeta aktuelnom premijeru. Ponaša se kao da se ništa nije dogodilo i misli da je dovoljan politički bezobrazluk da bi pokrio sva štetočinstva koja je pravio i pravi u Crnoj Gori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)