MILAN KNEŽEVIĆ O SMENI KENTERE: Da je Savo ostao na čelu ANB-a, Abazović bi bio sledeći uhapšeni

Novosti online

13. 10. 2022. u 12:53

PREDSEDNIK Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta komentarisao je smenu v. d. direktora ANB-a Sava Kentere i kazao da je on još ranije upozoravao da će postavljanje Sava Kentere na tu poziciju izazvati bezbednosni haos.

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ О СМЕНИ КЕНТЕРЕ: Да је Саво остао на челу АНБ-а, Абазовић би био следећи ухапшени

Foto: Printskrin

- Dritan Abazović kao premijer koji je formalno-pravno predložio Kenteru na poziciju v. d. direktora ANB je najodgovorniji za ovo što se dešava u bezbednosnom sektoru. Jasno je da su određeni delovi bezbednosnog sektora, konkretno ANB i vojno obaveštajna služba bili pod kontrolom Raška Konjevića, Sava Kentere i Ranka Krivokapića i imali su svoje izolovane akcije koje su poslednjih nedelja usmerene protiv Dritana Abazovića - kazao je Knežević.

Lider DNP-a i predsednik Odbora za bezbednost i odbranu kazao je da misli da je Kenterina smena zakasnela i da je trebalo to napraviti mnogo ranije.

- Prva izjava Sava Kentere nakon smene da oni koji nisu spremni da prihvate standarde koje on promoviše najbolje govori o tome ko je bio na čelu ANB-a i najbolje govori o tome šta su bile teme Agencije. Pretpostavljam da su to bili čelnici DF-a, Srpska pravoslavna crkva i svi oni koji se izjašnjavaju kao Srbi i koji gaje emocije prema Rusiji. Vratili smo se u 1948. samo u dopunjenom izdanju Srba i SPC i to je obeležilo rad Sava Kentere - podvlači Knežević.

On Kenteru doživljava kao agenta CIA, što su potvrdili zapadni centri moći koji samo što, kako navodi, nisu zalelekali za Savom Kenterom.

- To najbolje govori i o tome da je Kentera bio proizvod zapadnih ambasada na mestu direktora ANB-a, a to pokazuje i koliko mi samostalno donosimo odluke - kazao je Knežević gostujući na TV Prva.

Komentarišući i nova imenovanja koja je sproveo novi v. d. direktora ANB-a, gde je šef operativne tehnike u Zagoriču postavljen Bajo Popović, a načelnik PG Centra je Bojan Vukčević, bivši vozač nekadašnjeg premijera Duška Markovića, Knežević kaže da ta imenovanja dominantno dolaze iz same Agencije i sigurno je bilo procena ko će se na poziciju postaviti, odnosno postavljeni su na pozicije oni koji su bili u nemilosti Sava Kentere kada je on došao na tu poziciju.

- I sad imamo čitav jedan krug – nezadovoljni smenjuju ranije nezadovoljne, pa će sad oni koji će doći umesto njih smeniti ove i prosto se na taj način stvaraju klanovi u ANB-u. Mislim da je Agencija podeljena na nekoliko klanova i pravo je pitanje kada će doći do javnih sukoba između njih. Imali smo i seriju tekstova o dešavanjima unutar Agencije. Vidim da je uticaj Artana Kurtija pobedio i da je on neformalni direktor, a Dritan Abazović će svakako snositi odgovornost za sve što se dešavalo u bezbednosnom sektoru. Savo Kentera više ne može biti predmet obrade onoga što se dešava, a pomoćnici Kentere su osobe koje su svakako bile bliske i Dušku Markoviću i Milu Đukanoviću i Dejanu Peruničiću, a bojim se i određenim OKG - precizira Knežević.

Govorio je i o pojedinim službenicima unutar Agencije koji imaju imovinu koja ne korespondira sa njihovim primanjima i pozvao Agenciju za sprečavanje korupcije da to ispita.

Ne postoje delovi nijedne Vlade dosad koji se nisu bavili švercom cigareta ili narkotika, kaže Knežević i dodaje da su oni bili u sprezi sa organizovanim kriminalnim grupama i uzimali procenat za sebe i visoke državne funkcionere.

- Ostalo je nejasno jesmo li mi oduzimali nelegalne cigarete i spaljivali ih ili smo oduzimali legalne, a u stvari švercovali. Bilo mi je smešno juče kad je Dritan Abazović rekao koja se priča napravi oko jednog kamiona – tako je. Ovo je samo jedan kamion koji je uhvaćen, a koliko ih je koji su prošli i za koje niko ne zna gde su završili. Imajte u vidu da su ovi kamioni praćeni od strane policijskih službenika, zajedno sa službenicima Uprave prihoda i carina. Da je Savo Kentera ostao na čelu ANB-a, Abazović bi bio uhapšen - kazao je Knežević.

Kazao je da su delovi ANB-a, Uprave prihoda i carina ali i Ministarstva finansija tokom Vlade Zdravka Krivokapića učestvovali u švercu cigareta.

- Ali je to posao Tužilaštva. Sam Abazović je rekao da trebaju da se provere i 42. i 43. Vlada. Ja imam ozbiljne indicije da je i Vlada Zdravka Krivokapića, odnosno delovi te Vlade, učestvovala u švercu cigareta - kazao je Knežević.

Govoreći o pretresanju Andrije Mandića, Knežević kaže da je on pretresan na „nekom kršu“, i napravljena je fama da prenose neki novac.

- Ja sam pominjao da je Zdravko Krivokapić odmah nakon izbora tražio da Mandić i ja budemo osuđeni i makar malo i time pokazao zahvalnost time što smo ga postavili za premijera - kazao je Knežević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)